Skip to content

Veres Pál köszöntötte az Antall kormány privatizációs miniszterét, aki most zarándokol

Veres Pál köszöntötte az Antall kormány privatizációs miniszterét, aki most zarándokol

CSÍKSOMLYÓBA TARTÓ ZARÁNDOKOKAT KÖSZÖNTÖTTEK GÖRÖMBÖLYÖN

A zarándokokat Veres Pál polgármester köszöntötte, a városrésztől Tóth István atya áldásával búcsúztak el.

Budapestről, gyalog indult el a Mária Útra az a zarándokcsapat, amely Dr. Szabó Tamás, a Mária Út Egyesület és a Mária Rádió elnökének vezetésével pénteken érkezett Miskolcra. A zarándokokat a görömbölyi római katolikus plébánia várta vacsorával, majd a csoport a görömbölyi általános iskola tornatermében töltötte az éjszakát, reggelivel pedig a görögkatolikus parókia kedveskedett nekik. A zarándokok szombaton reggel folytatták az összesen 40 napos, 1400 kilométer hosszú utat. A városrésztől a görömbölyi római katolikus templomban egy rövid imádsággal, Tóth István atya áldásával köszöntek el, majd továbbindultak Csíksomlyó felé.

Mocsári László képgalériája

Az áldás előtt Veres Pál polgármester és Borkuti László, a városrész önkormányzati képviselője köszöntötte a zarándokokat, és felkötötték a zarándok keresztre az önkormányzat szalagját.
– Miskolc a Mária Út Egyesület tagönkormányzata, nagy öröm és megtiszteltetés, hogy a városunkban mindig megállnak a zarándokok. A békét, a hitet és az összetartozást egyaránt hirdeti ez a zarándoklat. Rendkívül fontos, hogy rendelkezünk egy ilyen úttal, ami talán az El Caminohoz mérhető, és egyszer jelentőségében is olyan lesz. Nekünk, magyaroknak, mindenképp. Amikor a zarándokok megérkeznek majd Csíksomlyóra, megtapasztalhatják az isten áldását, Mária szeretetét, és azt az összetartozást, amit számunkra, magyaroknak Csíksomlyó jelent – fogalmazott Veres Pál.

A Miskolcon is áthaladó Mária Út egy Közép-Európán átívelő zarándok- és turistaút-hálózat, melynek kelet-nyugati fő tengelye az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig vezet, mintegy 1400 km-es távon, gyalogosan 60 nap alatt bejárhatóan. A Mária út kiépítését, gondozását, turista jelek felfestését a Mária Út Egyesület végzi.  Miskolc városa a Mária Út Egyesület tagönkormányzata.

Korábban írtuk

Szabó Tamás egykori privatizációért felelős tárca nélküli miniszter. Rengeteget zarándokoltam…

Szabó Tamás egykori privatizációért felelős tárca nélküli miniszter. Rengeteget zarándokoltam…

Újraéledt a zarándoklás a covid után

Exponenciálisan nő a zarándokok száma idehaza

A zarándokutak egyidősek a kultúránkkal, ám mostanában megújult népszerűségre tettek szert. Az elmúlt 40 évben exponenciálisan növekszik a zarándokok száma a világban, amihez most egy magyar kezdeményezés is hozzátehet. A Magyar Turisztikai Ügynökség ugyanis fejlesztené a Máriautat, Közép-Európa zarándokútját.

Mi készteti az embereket arra, hogy zarándokútra induljanak? Az elmúlt évtizedekben háttérbe szorult a vallási ok: egyre többen kerekednek fel önismereti okokból, sport kihívásként, vagy pusztán azért, hogy kiszakadjanak az örökké nyüzsgő hétköznapokból.

„Az eredmény, hogy a zarándoklás exponenciális növekedésen ment keresztül az elmúlt 40 évben” – mondja Dr. Szabó Tamás, a Mária Út Egyesület elnöke. Az El Camino például a 80-as évek közepén mindössze mintegy 700 embert vonzott egy évben. Most volt év, hogy több mint 300 ezren fordultak meg rajta, ami a spanyoloknak évente több mint 10 millió vendégéjszakát jelentett.

Az évszázados búcsújáró helyek újraéledésére jó példa Csíksomlyó és Mariazell, a magyar alapítású osztrák kegyhely is. Mindkét helyszín tőlünk is immáron 30 éve látogatható, ám a covid miatt két évig szüneteltek a csoportosan szervezett utak. „Most a zarándokok újra közösségben vághatnak neki az útnak” – hangsúlyozza az elnök.

Közép-Európa zarándokútja a Máriaút

De vajon mi a helyzet nálunk? Milyen kegyhelyek találhatók Magyarország területén, és hogyan lehetne élénkíteni az ide irányuló turizmust?

Dr. Szabó Tamás szerint Közép-Európa zarándokútja haladhatna át nálunk, amely népszerűségében akár az El Caminóét is elérheti. A Mária tisztelet hagyománya ugyanis olyan jelentős a régióban, hogy már ma is az UNESCO szellemi-kulturális örökségének részét képezi:

“A történelmi Magyarországon 130-nál is több Mária-kegyhely van. Sokukhoz ma is búcsúsok tömege jár, talán egymillió ember is ellátogat évente ezekre. A máriás kegyhelyek természetes hálózata a Máriaút, ami nyolc országot ölel össze zarándokút rendszerré, úgy, hogy a Máriaút mentén a történelem, a kultúra és a természet kincsei is feltárulnak a zarándokok előtt.”

Zarándok utak rendszere vonzza majd a turistákat

Ahhoz, hogy a világból tömegesen jöjjenek a zarándokok, fejleszteni kell elsősorban a zarándok szállások hálózatát. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) elkészítette a Máriaút stratégiai fejlesztési tervét, ami már annak jegyében készült, hogy a vallásturizmus a magyar turizmus egyik zászlóshajója lehet az új elképzelések szerint – emeli ki Besencziné Tóth Erika, a Máriaút zarándoka, az egyesület vezetőségi tagja, zarándokvezető.

„A zarándoklás kipróbálására jó alkalom az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap 2022. augusztus 13-án, amikor öt országban összesen 10 ezer fő zarándokol majd a különböző útvonalakon, a békéért ajánlva fel e napot.” – mondja.

Mária Út Egyesület minden év augusztusában, Nagyboldogasszony ünnepe körül szervez egynapos zarándoklatot a Máriaút egészén. Ez a zarándoknap az 1Úton nevet viseli, és többszáz települést érint Ausztriában, Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken, és Magyarországon egyaránt.

Az 1Úton nemzetközi zarándoknap sok ezer ember számára nyújt zarándokélményt, melyen keresztül életre kel a csoda: a különféle nemzetiségű, világnézetű emberek egymáshoz, egymás mellett és egymásért zarándokolnak, az idén a legfontosabb és legaktuálisabb vágyunkért imádkozva: a békéért. A mai széthúzó világban átélik az egységet, mely hatalmas lelki jelentőséggel bír.

„Rengeteget zarándokoltam, sok ezer kilométert, és közben az emberektől megtanultam, miért is jó nekik a zarándoklás. Van, aki a közösséget keresi, van, aki a természet csodáira figyel. Van, aki életválságban van és megoldást keres, van, aki ki akarja próbálni magát, és van, aki hálát adni jön az égieknek vagy kérni egészséget, gyógyulást, gyermeket. Ahány ember, annyi ok, de aki elindul, az olyan élményt él át, hogy utána másokat is hív, mert tudja, hogy ez mindenkinek jó és kell” – zárja Dr. Szabó Tamás.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



7 Comments

  1. Névtelen
    2023.04.29. 16:49

    Hú, de utálom ezt az Antall háta mögötti bolsi maszatolást

    „Az első nagy törés ez az Országos Gyűlés, amikor a szocialisták reformszárnyával, tehát a Pozsgay-körrel szoros kapcsolatokban lévő ….. emberek óriási csalódással élik meg Antall győzelmét.”
    Dr. Szabó Tamás az MDF első nagy töréséről. A Modell és Valóság előadássorozat X. évadának „A négyigenes népszavazás” című rendezvényére 2019. november 28-án került sor Dr. Szabó Tamás és Dr. Csáky András részvételével, Lesti Árpád moderálása mellett

    http://www.antalljozsef.hu/modell_es_valosag_eloadassorozat”

  2. Névtelen
    2023.04.29. 17:19

    Köszönt egy zarándokot. És ezzel kb. ki is merült az ózdi pojáca városvezetői képessége. tragikus.

    4
    1
    • Névtelen
      2023.04.29. 22:53

      Mehetne Palika is zarándokolni, de pár km után összerogyna ducipali.

      • Névtelen
        2023.04.30. 08:52

        Támogatom, hogy menjen, hátha nem talál vissza

        2
        1
  3. x
    2023.04.29. 23:37

    Rizsa több milliárdos projekteket ereszt szélnek 9 év alatt. C típusú züllés kezdete 2010. Mélyrepülés kezdete 2010. Több tiszteletet annak az államnak a vallása iránt (!) amiben élsz (!) és amit szemmel láthatóan nem gyakorolsz! Ha a vallásról is ez jut eszedbe szerintem süllyedj el szégyenedben! Orbánnak aki gyűlöli a baloldalt esze ágában nem lenne mocskolódni az állam vallásának kiejtése mellett egy lapon ezzel! Ha már ennyire le van sajnálva a fityisz miskolci leánytagozata és egy rendes tréninget sem kaptál, legalább olvass utána! Te gyökértelen szégyen lózung!

    1
    1
  4. Névtelen
    2023.04.30. 08:02

    és mi akadályozta meg a Vesszen a Város frakciót, hogy egyenként átnézze a hátrahagyott 173 projektet a hozzá pántlikázott pénz ígérvényekkel együtt . Hozd a listát az önkormányzati önrésztől.

    Egyébként neked nem Rizsa, hanem doktor Kriza Ákos.

    A győkértelen szégyen lózung meg képzavar

    lózung jelentése. 1, jelszó, jelmondat; 2, eredmény, megoldás.

  5. névtelen
    2023.05.01. 08:53

    Persze, Orbán azért pénzeli minden határon túl az egyházakat, hogy mellé álljanak, és támogassák, akármennyire nem értenek együtt vele. És ez meg is történt.
    Az egyházak ezzel eladták lelküket az ördögnek, azaz Orbánnak!
    Hitler is látta, nem érdemes az egyházzal szembefordulni, mert azokban az években nagy volt a vallások emberek száma, ezért „csak” megtiltotta, hogy a náci párt vagy ő ellene hírdessenek igét az egyházak vezetői.
    Hogy ez biztosan így legyen, minden egyházi rendezvényen ott voltak a náci párt emberei, hogy ellenőrizzék ennek a betartását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük