Sokkolót használtak ellene a rendőrök, most bírósághoz fordult

A rendőrök elektromos sokkolót vetettek be Kiszely Tiborral szemben. A lakhatási aktivista 20 társával együtt egy gyerekét egyedül nevelő anya kilakoltatását akarta megakadályozni passzív ellenállással. A rendőrség sem előtte, sem azóta nem alkalmazott elektronikus sokkolót ilyen esetekben. Kiszely megpanaszolta a rendőrség jogsértő eljárását, de mivel elutasították, most bírósághoz fordult a Magyar Helsinki Bizottság segítségével.

 

A rendőrségnél 2021 óta lehet jogszerűen sokkolót használni. Passzív tüntetők ellen azóta is csak elvétve alkalmazták. Tudomásunk szerint először a kata adó megszüntetése miatt ülve tiltakozók egyikét lőtték meg sokkolóval a Margit hídon. A másik pedig Kiszely Tibor esete, aki lakhatási aktivista társaival akart megakadályozni egy rendőri erőkkel biztosított kilakoltatást a XV. kerületben.

Aktivisták passzív ellenállása

Tíz év óta azonos koreográfia szerint zajlanak a tiltakozással övezett kilakoltatások. A lakhatási aktivisták felsorakoznak és összekapaszkodnak a bejárati ajtók előtt, és a rendőrök egyenként elviszik őket. Az ilyen élőláncok erőszakmentesek, a rendőröket sem fizikailag, sem verbálisan nem fenyegetik, a tiltakozók nem támadóak, csak passzív ellenállást tanúsítanak, veszélyt sem magukra, sem a rendőrökre, sem másokra nem jelentenek.

Eleinte úgy nézett ki, a tavaly júliusi Bocskai utcai kilakoltatás is a megszokott módon folyhat majd le. Az önkormányzati lakás bejárata álló és ülő, egymásba kapaszkadó aktivisták közül már négyet eltávolítottak. Az ötödik Kiszely Tibor szociális munkás lett volna, akinek nagy tapasztalata van a polgári engedetlenségi akciókban. De nála váratlanul eltértek a megszokott eljárástól.

Fotó: Magyar Helsinki Bizottság

Már az is szokatlan volt, hogy nem az élőlánc széleit akarták tovább fejteni a rendőrök, hanem egy olyan embert szemeltek ki, akibe társai két oldalról is belekapaszkodtak. De az igazi „szokatlanságot” az jelentette, hogy a passzív, földön ülő Kiszelyvel szemben közvetlen közelről sokkolót vetettek be – lényegében figyelmeztetés nélkül. A sokkolólövedék Kiszely jobb vállába fúródott, és előtte soha nem tapasztalt éles fájdalmat érzett, és emellett bensejében még görcsöt és intenzív rázkódást is.

Szükségtelenül, aránytalanul

Maguk a tiltakozók sem vitatják, a rendőrök jogszerűan alkalmazhattak kényszerítő eszközt, testi kényszert, de a sokkoló bevetése minden szempontból szükségtelen és aránytalan volt.

Miközben a sokkolót Nyugaton többnyire menekülő vagy támadó személyek ellen vetik be a rendőrök, feltűnő, hogy itt passzív, ülő embert lőttek meg vele közvetlen közelről. Az „elektronikus sokkoló eszköz” használatának szabályozása szerint nálunk is elsősorban valaki életét, testi épségét, illetve a vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető támadás vagy önkárosítás elhárítására lehetne alkalmazni.