Nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva nem engedik fotózni a 444 munkatársát a pápalátogatáson

Nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva nem engedik fotózni a 444 munkatársát a pápalátogatáson
Németh Dániel – Fotó: 444 / Youtube

Magyarországra látogat a pápa, az eseményeken minden szerkesztőség tudósítói, fotósai, forgatócsoportjai igyekeznek ott lenni, ezért azokra regisztrálni. Így tett a 444.hu is, akik Németh Dániel fotós akkreditációját kérték Ferenc pápa sajtónyilvános eseményeire. Csütörtökön azonban Németh Dánielnek azt írta a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda:

„A Nemzeti Információs Központ »Ferenc pápa Magyarországon, 2023« rendezvény Biztonsági Háttérellenőrzést Koordináló Rendszere jelzést kapott, hogy regisztrációjának elfogadása

büntetőjogi, közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarországra nézve.

Kérjük, haladéktalanul vegye fel a kapcsolatát vezetőjével / szervezőkkel.”

A 444 felvette a kapcsolatot a Kovács Zoltán vezette Nemzetközi Kommunikációért és Kapcsolatokért felelős Államtitkársággal, akik annyit válaszoltak, hogy az elutasító üzenetet kapott kollégát nem áll módjukban regisztrálni, helyette kiválasztottak egy másik 444-es fotóst, akit hajlandóak lennének akkreditálni. A 444 ebbe nem ment bele, véleményünk szerint

a szerkesztőség döntésének kell lennie, hogy melyik kollégájukat küldik fotózni, tudósítani egy rendezvényre.

Németh Dániel sorozatosan publikált olyan anyagokat, amiket a NER elitje el akart volna titkolni. 2012-ben lefotózta az előtte 10 évig nem mutatkozó Simicska Lajost, ő fotózta le később azt is, amikor a miniszterelnök veje, Tiborcz István az FBI-körözés alatt álló Ghaith Pharaonhoz kötődő üzletemberekkel tárgyalt, vagy amikor Orbán Ráhel egyeztetett Adnan Polat török milliárdossal a Gresham-palota teraszán.

Németh volt az első, aki még 2016-ban felfedezte a NER-es elit vonzódását a jachtokhoz, amikor dokumentálta Mészáros Lőrinc és akkori felesége nyaralását az Artemy nevű hajón. Németh azzal is kitűnik a magyar médiában, hogy mennyire kitartóan követi az orbáni elit külföldi mozgásait.

Sikerült drónfelvételek segítségével megörökítenie az Artemynél is grandiózusabb hajó, a Lady Mrd fedélzetén 2018-ban annak végső tulajdonosát, Szíjj László milliárdost és vendégeit, 2020-ban pedig már motorcsónakra szállva készített felvételekkel az ugyanezen a jachton felbukkanó Szijjártó Péter külügyminiszterről. Az Átlátszón megjelenő anyagok heteken keresztül magyarázkodásra kényszerítették az Orbán-kormányt, amiért egy kormánytag egy közbeszerzéseken milliárdokat nyerő vállalkozó hajóján pihen.

A kormány propagandamédiájában a felvételek készítését titkosszolgálati módszereknek és hazaárulásnak minősítették, Németh Dániel telefonjait pedig egymás után törték fel a Pegasus kémszoftverrel.