Navracsics ígérete beért? – Miskolc is komoly EU-s forrást “kaszálhat”

Három ellenzéki vezetésű város is bekerült az Európai Bizottság 100 európai klímasemleges és okos várost tartalmazó programjába. Budapestnek, Pécsnek és Miskolcnak Navracsics Tibor miniszter ígért még ősszel együttműködést. A Portfolio cikke szerint pedig Elisa Ferreira uniós biztos torinói bejelentéséből pedig kiderül: Brüsszel megnyitja a pénzcsapokat.

Tavaly szeptember elején Navracsics Tibor találkozott Budapest, Pécs és Miskolc polgármestereivel, miután a három ellenzéki vezetésű város pályázott egy uniós kísérleti programra, melynek célja a klímasemlegességhez szükséges átállás 2050-ig. Akkor a területfejlesztédi és EU-s forrásokért felelős miniszter azt ígérte, hogy a minisztériumi szervezetük egy, az EU-s forrásokhoz értő szakértőjével segítik a munkacsoportot, hogy a három város célkitűzéseit az uniós célokkal “összenézzék”. És 2023 első negyedévében lehet reális, hogy érkeznek az uniós források – jelentette ki a miniszter. Karácsony Gergely a találkozó után azt mondta akkor, hogy a céljuk: a főváros minden közontézményét saját energiavorrásból lássák el. A főpolgármester hangsúlyosan beszélt arról is a Navracsics Tiborral történt megbeszélésük után: az általuk megfogalmazott cél felülírja azt, hogy “miért ne működnének együtt” a különböző politikai oldalak.

Ami most aktuálissá teszi mindezt – úgy tűnik, eredményre vezetett Navracsics Tibor és a három ellenzéki városvezetés őszi megbeszélése -, hogy a Portfolio arról számolt be:

Brüsszel megnyitotta a pénzcsapot, amivel magyar városok is “nagyot kaszálhatnak”.

A cikk szerint ugyanis most Torinóban szervezte meg az Európai Bizottság Regionális és Várospolitikai Főigazgatósága (DG REGIO) a “Városok Fóruma 2023” rendezvényt, hogy teret adjon a városoknak, mint az Európai Unió fontos építőköveinek. Az Európai Bizottság célja, hogy a tagállamok és a városok együtt dolgozzanak az uniós szakpolitikán és támogatások rendszerén.

A mostani fórum legfontosabb eseménye, hogy az Elisa Ferreira, a kohézióért és reformokért felelős uniós biztos bejelentette az Európai Városfejlesztési Kezdeményezést (European Urban Initiative – EUI)

– írják.

Ez az EU új eszköze integrált szolgáltatás és csomagot nyújt az innováció, a kapacitás- és tudásépítés, a szakpolitika-fejlesztés és a fenntartható városfejlesztéssel kapcsolatos kommunikáció támogatására a kohéziós politikán belül.

A kezdeményezéhez az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) 450 millió eurós hozzájárulást biztosított, Európai Bizottság pedig közvetve irányítja a 2021-2027 közötti időszakban.

Ami az uniós kohéziós politikát illeti: a 2021-2027-es időszakban is az EU-s költségvetés egyharmadát – 392 milliárd eurót – a belső uniós fejlesztésre/felzárkóztatásra különítették el, és a kohéziós politika városi dimenziója tovább erősödött. A tagállamoknak a teljes nemzeti ERFA-alapok legalább 8 százalékát városfejlesztésre kell fordítaniuk.

Elsőre nagyon távolinak tűnhet egy magyar és egyben uniós állampolgár számára egy, az uniós városokkal kapcsolatos újabb kezdeményezés. De hazánkból Budapest mellett Miskolc és Pécs is bekerült a Bizottság 100 európai klímasemleges és okos várost tartalmazó programjába – írja a Portfolio mai cikkében.