Miskolc. SLOW CITY, SLOW LIVING, SLOW TOURISM

SLOW CITY, SLOW LIVING, SLOW TOURISM

2023. március 29.

A „slow” szemlélet, a közösség által felhalmozott tapasztalatok, az ember és a környezet kapcsolatának újbóli felfedezésére épülő kistérségi fejlesztés, a fenntarthatóság és a társadalmi innovációk gyakorlata állt a Gazdaságtudományi Karon zajló Tématerületi Kiválósági Program Creative Region III. részprojekt március 28-án megrendezett szakmai konferenciájának középpontjában.

A Tématerületi Kiválósági Program 12 hazai egyetem kutatási-fejlesztési intenzitásának növelése céljával indult. A műszaki, informatikai és egészségtudományi témák mellett felkarolta a társadalmi innovációk témakörét, az alprogramot így kiterjesztették a társadalomtudományra, sőt a zenetudományra is – emlékeztetett a tanácskozás bevezetőjében Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. A gazdaságfejlesztési zónák kialakítását követően a térségfejlesztési kutatások és szakmai anyagok elkészítésébe, a gazdasági, kulturális, identitásképző kitörési pontok megfogalmazásába szakmai közösségeinek munkájával kapcsolódott be a Miskolci Egyetem, amely szakmai munkájával a remények szerint hozzájárulhat az észak-magyarországi kistérségek fejlődéséhez.

A „slow” szemlélet filozófiáját szakmai és gyakorlati szempontból a turizmusra fókuszálva emelték a településfejlesztés dimenziójába. Erről Dr. Piskóti István, az egyetem Marketing Intézetének igazgatója beszélt. Rámutatott: az együttműködés kereteinek és a gyakorlati alkalmazásának lehetőségeit az abaúji kistérségben vizsgálták. A kisvárosi modell társadalmi modelljének kutatásában a turizmusfejlesztés lehetőségeire koncentráltak. A tanácskozáson bemutatták a kutató- és tervező munka kereteit és módszertani eredményeit.