Orbán is a saját összeesküvés-elméleteinek áldozatává vált, de miért emleget harmadik világháborút?

A morális meghasonulásnak nagyon komoly politikai ára van – mondta a hvg360-nak Krekó Péter, a Political Capital igazgatója és a Center for European Policy Analysis vezető külső kutatója. Hozzátette, a magyar kormány a belpolitikai sikerét egyre inkább annak köszönheti, hogy mindig külső fenyegetéssel szemben védi meg teátrálisan, szabadságharcos módjára a magyar érdekeket, közben makacsul ragaszkodik a rossz külpolitikai döntésekhez. Az interjú a hvg360-on indult vitasorozat harmadik része.

hvg360: Orbán Viktor március 10-én a Kossuth Rádióban azt mondta, egyre közelebb vagyunk a harmadik világháborúhoz. A narratívát Gulyás Gergely miniszter is megismételte a kormányinfón. Ez reális veszély?

Krekó Péter: Én nem vagyok katonai szakértő, de nekem nehéz belátnom, hogyan törne ki egy fegyveres konfliktus Oroszország és a Nyugat közt úgy, hogy ebben egyik fél sem érdekelt. A nyugati vezetők részéről kizárólag olyan döntéseket látok, amelyek nagyon tudatosan próbálják ezt a forgatókönyvet elkerülni. Idézzük csak fel, mennyire óvatosan reagáltak, mikor a lengyel határhoz közel becsapódott egy rakéta, amit kezdetben orosznak lehetett vélni, vagy, hogy ukrán kérés ellenére sem biztosították a légtérzárat (hiszen azzal az érintett országok és Oroszország között egyértelműen nemzetközi fegyveres konfliktus alakult volna ki).

hvg.hu