A város napján adják át a kohász emlékművet az Újgyőri főtéren

A város napján, azaz május 11-én adják át a kohász emlékművet az Újgyőri főtéren, tájékoztatta a boon.hu-t Szunyogh László, Miskolc főépítésze.

Svédországban élő képzőművész, Kraitz Gusztáv művéről van szó, alapja egy három méter magas és tizenhat tonnás salaküst. Ebbe tervezik a világítást, amely kétóránként „bekapcsolna” esténként, olyan lenne, mintha tűz égne benne: a hajdanvolt kohászatnak, vasgyárnak állítana emléket.

„Nincs Miskolcon olyan család, amelyik ne lenne érintett, biztos, hogy valamely családtagjuk vagy közeli ismerősük dolgozott annak idején a kohászatban. Ezért is fontos, hogy az utókor is emlékezzen arra az időszakra” – ezek voltak a városháza támogató szavai még 2017-ben.

Úgy volt, hogy még ugyanabban az évben, novemberben átadják az alkotást. Aztán nem lett belőle semmi előbb a tecnikai nehézségek, majd később a pandémia miatt. A legfrissebb időpont az idei városnap volt, mint most megtudtuk: lesz emlékmű.

Az alkotó, Kraitz Gusztáv, Svédországban élő szobrászművész, Diósgyőr-vasgyári születésű. A 96 éves művésznek már vannak Miskolcon köztéri alkotásai, a Szinva teraszon, a patak partján látható almák.

„Én a Második utcán születtem és nevelkedtem fel, így nekem sok emlékem van a Vasgyárról, ott dolgozott édesapám is. Ilyen emlék például az is, hogy éjszakánként vörösre festette az eget, amikor a salakot öntötték. Ennek állít emléket az alkotásom”, így nyilatkozott korábban tervezett emlékművéről az alkotó.

boon.hu