Egy brit férfi 14 évig szenvedett egy elhibázott budapesti fogorvosi beavatkozás miatt, öngyilkos lett

Kedves Olvasók!

Pándi Balázs vagyok, céges lemezlovas, háztáji dobos, hírügyeletes, és a social csapatot is erősítem. Nekem jutott például M. Richárd és Berki Krisztián halálának napján a Facebook-kommentek moderálása, én voltam, aki bevállalta a jeges Dunában csoszogást, amikor a Wim Hof őrület berobbant, de ha kellett, Szombathelyig mentem, hogy Szájer Józseffel beszélgessek virágokról Valentin-nap alkalmából.

A héten a következő témákat, anyagokat találtam érdekesnek.

1. Hodász atya beszélgetése Fábián Tamással

A hittel, egyházzal, vallással van egy ambivalens kapcsolatom, ami elsősorban annak volt köszönhető, hogy katolikus iskolákba járattak a szüleim, ami nagyjából arra volt jó, hogy meneküljek minden elől, aminek bármelyikhez köze van. Az érettségi óta eltelt két évtizedben sokat dolgoztam azon, hogy ez a viszony oldottabb, kiegyensúlyozottabb legyen, és minden olyan beszélgetés segít ebben, amiben a megszólalótól nem törnek rám poszttraumás stresszrohamok, hanem elgondolkodtatnak, nyitottabbá tesznek. Sajnos egy szomorú apropó kapcsán készült ez a beszélgetés, aminek a központi témája a Pető Attila ügyében hozott ítélet, aminek kapcsán Hodász atya tett megrendítő vallomást.

A 45 perc senkit ne riasszon el, lendületes, izgalmas beszélgetés, remek napindító.

2. Véresre vert járókelők a kitörés napján

Gazdagrét sok mindenkinek mostantól nem a Szomszédokat és Vágási Feri akciójeleneteit jelenti, hanem a közértet, ahol jórészt külföldi antifasiszták összevertek valakit. Annyira nagy sajtóvisszhangja nem volt viszont annak az esetnek, amikor egy csapat kopasz teljesen ártatlan, ebédelni tartó fiatalokat vert agyba-főbe, ezért fontos számomra Bozzay Balázs cikke, amiben megszólalnak az áldozatok, akikre több helyen is baloldali aktivistákként hivatkoznak.

3. Gulyás Gergely trollkodása

Vannak néha egészen érdekes fordulatok az ember életében, ilyen az, amikor a kormányinfón megvalósul a nagybetűs trollkodás. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mesterien mutatta be, hogy kell egy egész teremnyi újságírót megvezetni, majd egy jól elhelyezett csattanóval feloldani a feszült helyzetet.

Maga az alaphír is persze érdekes, hiszen nem túl gyakori, hogy a magyar kormány ennyire látványosan kompromisszumot köt.

4. A hét videója: A magyar macskáknak sem jött jól az infláció

Macskás vénemberként én is érintett vagyok a macskakiállításról szóló videót érintő kérdésekben. Nagyon nem örülünk, hogy ennyire elszálltak az árak, de mint minden válságban és számos nehéz helyzetben, kitartunk egymás mellett szeretteimmel, a Kínában született, ám a kulcscsontomon és ölemben felnövő szószátyár Pumpkinnal és a nyúlszájával szerelmes pillantások ezreit begyűjtő Ivannal.

5. Heti túraajánló: Az Izra-kör (tengerszem és sziklaszakadék a Nagy-Milicnél)

Az Izra-tó sötét legendája és a közeli misztikus láp megadja a Magyarország és Szlovákiát összekötő, de mégse túl hosszú körtúra hangulatát. Megtudjuk még, mit (nem) mérnek a Tilalmason, és hogy mit lehet forintért vásárolni a szlovák oldalon.

6. A hét képe

Fotó: Yasin Akgul / AFP

Helyi lakosok ülnek a február 6-án bekövetkezett földrengésben összeomlott épületek romjai között Hatayban, 2023. február 14-én. A Törökországot és Szíriát sújtó 7,8-es erősségű, katasztrofális földrengés halálos áldozatainak száma átlépte a 40 ezret, amihez a hírek szerint az a tény is hozzájárult, hogy a házak építésénél a beruházók tömegesen nem tartották be a nagyobb földrengésállóság érdekében hozott állami szabályokat. A török elnök bejelentése alapján március elején látnak hozzá 30 ezer új épület felhúzásához a régióban. A kutató- és mentőcsapatok kezdik befejezni munkájukat, a magyar egységek vasárnap tértek haza. Öt-hét nap után nagyon ritkán találnak túlélőket a romok között, ennél hosszabb ideig akkor tud valaki túlélni, ha friss levegőhöz és ivóvízhez jut.

7. A hét legolvasottabb cikke

Egy brit férfi 14 évig szenvedett egy elhibázott budapesti fogorvosi beavatkozás miatt, öngyilkos lett

8. Ezek vagyunk mi: bemutatom Huszti István fotóriportert

Huszti István kevés emberek egyike, akivel annyira evidens a barátságunk, hogy egyáltalán nem emlékszem arra, hogy például mikor és hogyan találkoztunk. Az első perc óta van egy olyan „Naná!” jellege az ismeretségünknek. Azt ugyan tudtam, hogy vele fogom elkészíteni a hírlevélbe az interjút, de erre pont kapóra jött a csütörtöki díjeső, így az első exkluzív interjúját a Telexnek adta.

Csütörtökön jelentették be a 41. Magyar Sajtófotó Pályázat nyerteseit, ahol öt díjat nyertél, képriport kategóriában mindhárom helyezést a te képed nyerte. Milyen érzés, amikor így elhalmoznak elismeréssel?

Még emésztem. Az elmúlt évben több mint száz napot töltöttem Ukrajnában a konfliktuszónában. Az, hogy ez így csengett le, jó érzéssel tölt el, hiszen mégis a családomtól távol töltöttem ezt az időt a harcok helyszínein.  Máskor is pályáztam, de ennyi díjat egyszerre nem nyertem még. Jó érzés.

Ha jól értettem, nemsokára megint Ukrajna felé veszed az irányt.

Igen. Bár a fegyveres konfliktus nem új keletű, de amit a világ úgy ismer, mint az orosz–ukrán háború, hivatalosan tavaly február 24-én kezdődött el. Az első évforduló alkalmából tervezünk anyagokat készíteni Nyilas Gergellyel, akit muszáj megemlítenem a díjak kapcsán, hiszen az ő kapcsolatai és nyelvtudása elengedhetetlen volt. A terv, hogy ismét olyan helyekre menjünk el, ahol eddig nem jártunk.

Én először a BMC kiadó kiadványaiból ismertelek meg, a borítókban ugyanis a te portréid szerepeltek. Egy kicsit maradva azért az előző témánál, és tudva, hogy a zenének központi szerepe van az életedben, milyen zenét hallgatsz például ezeken az utakon?

Leginkább semmilyet. Igazából az volt egy komoly felismerés, amikor legutoljára jöttünk haza, hogy leszámítva a robajokat, nincsenek hangok szinte egyáltalán. Az emberek be vannak zárkózva, a fákon ágak sincsenek. Eltűntek a madarak, nincsenek hangok. Félúton hazafelé egyszer csak feleszméltem, és akkor elkezdtünk valamit hallgatni, amire már nem emlékszem, hogy pontosan mi volt, arra viszont igen, hogy akkor határoztam el, hogy megveszem végre a régen kiszemelt hificuccot otthonra. Jelenleg ez egy nagy örömforrás, hogy kiváló minőségben tudok zenét hallgatni.

Mivel töltődsz fel a következő út előtt?

De La Soul, Motörhead, Massive Attack szólt a napokban, de mivel ez a hifiőrület részben tőled is jön, John Coltrane, Miles Davis, Yusef Lateef is gyakran szól, illetve mindannyiunk kedvence, a Kraftwerk.

A Telex működését a támogatások biztosítják. Ha megteheted, kérjük, te is támogasd a munkánkat!

Támogatom!