Ritka dolog történt a Fidesz 2010-es hatalomra jutása óta: egy prominens kormánypárti politikus stratégiai kérdésben ment szembe nyíltan Orbán Viktorral

Múlt héten ritka dolog történt a Fidesz 2010-es hatalomra jutása óta: egy prominens kormánypárti politikus stratégiai kérdésben ment szembe nyíltan Orbán Viktorral.

Kicsoda Németh Zsolt? A Fidesz alapító tagja, 1990 óta képviselő. Atlantista külpolitikusként szokták jellemezni, Orbán Viktorral látszólag közeli a kapcsolata.

Az írást vitaindítónak szánta Németh, de szlovákiai magyar lapokon kívül nem foglalkozott vele a média, nem úgy, mint amikor ruszkikhazázott egy Facebook-posztban. A mostani írásnak az alábbiak voltak a legfontosabb állításai.

Nyugat: míg Orbán szerint a jelenlegi nyugatközpontúság nem tartható fenn, mert a Nyugat kihívói megerősödtek, Németh szerint ezt fenntartással kell kezelni, mert az orosz agresszió “minden tekintetben ennek az ellenkezőjét jelzi”.

  • A háború egyértelműen a Nyugat globális technológiai és szervezettségi fölényét hozta felszínre Németh szerint, “ezért a magyar stratégia kidolgozásánál továbbra is a domináns Nyugatból kell kiindulni”.

Blokkosodás: Orbán szerint úgy tűnik, ismét létrejönnek a hidegháború idején megismert nemzetközi blokkok, Németh szerint ez nem biztos, hogy így lesz: éppúgy elképzelhető a blokkosodás, mint Kína és az USA kiegyezése.

Magyarország: Orbán szerint nekünk ki kell maradni a blokkosodásból, mivel az egyet jelentene az eljelentéktelenedéssel, Németh szerint viszont az lenne a cél, hogy nehogy az esetleg kialakuló blokkok valamelyikének a perifériáján maradjunk.

  • Németh szerint érdemes tanulni abból, hogy amikor béketeremtőnek ajánlkoztunk a háborúban, “egyik fél sem volt nyitott az együttműködésre”.
  • Míg Orbán szerint minél több ponton kellene kapcsolódni más országokhoz, Németh szerint minden irányban maximális konnektivitás helyett minőségre és stratégiai partnerek rangsorolására lenne szükség.