Skip to content

Indul az újabb sztrájkhullám: akár több ezer tanár is beszüntetheti a munkát a jövő héten

Indul az újabb sztrájkhullám: akár több ezer tanár is beszüntetheti a munkát a jövő héten

Január 23-án országos sztrájknapok kezdődnek, van olyan vidéki város, ahol az összes gimnáziumból jelezték, hogy csatlakoznak az akcióhoz. De a legnagyobb megmozdulásra január 31-én lehet számítani, amikor a szakképzésben dolgozók is csatlakoznak az ülősztrájkhoz. A pedagógusok azt is követelik, hogy vonják vissza a kormányrendeletet, ami változtatott a tanárok kirúgásának szabályain.

Jogaikat követelő tanárok
Egyre erősödik a tanárok, diákok, szülők tiltakozása, miután az oktatási kormányzat drasztikus lépésekkel próbálja megtörni a jogaikért kiálló pedagógusok ellenállását. Az iskolai akciók összérnek, a mozgalom már az ország mind több részére kiterjed. Kövesse cikksorozatunkban a friss híreket, riportokat, interjúkat, elemzéseket.
FRISS CIKKEK A TÉMÁBAN

A pontos szám még nem ismert, de az biztos, hogy kifejezetten nagy – akár több ezres – az érdeklődés a hétfőn kezdődő, egyhetes országos pedagógussztrájk iránt – tudta meg a hvg.hu. A január 23-tól hét napig tartó országos sztrájknapokat a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hirdette meg, később a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is csatlakozott hozzájuk.

A sztrájknapok a január 31-ére – az egy évvel ezelőtti figyelmeztető sztrájk évfordulójára – meghirdetett Szolidaritás Napjával és országos ülősztrájkkal zárul, amelyre a PDSZ a szakszervezeteket, civil szervezeteket és állampolgárokat is meghívott. A legnagyobb megmozdulás éppen erre a napra várható, ehhez ugyanis már

a szakképzésben dolgozók is csatlakoznak a reggel 8–10-ig tartó, kétórás figyelmeztető sztrájkjukkal.

A munkabeszüntetés folytatását a hatnapos „Tudásmenet az oktatásért” végén hirdette meg a PDSZ, ahol a résztvevők 180 kilométert gyalogoltak Miskolctól Budapestig, hogy felhívják a figyelmet az oktatás problémáira.

 

© Facebook / Pedagógusok Szakszervezete PSZ

Nem állnak meg

A tanárokon kívül tavaly a velük szolidáris diákok és szülők is sztrájkokkal, élőláncokkal, tiltakozó megmozdulásokkal próbáltak érvényt szerezni követeléseiknek, de ezekből eddig semmi nem teljesült. Sőt, a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusok közül többeket elbocsátottak, mások maguktól mondtak fel. Orbán Viktor miniszterelnök szerint a kirúgásokra azért került sor, mert a tanárok törvényt sértettek, így ők „nem tehettek mást”.

A tanárok által kért béremelés ügyében eközben a kormány folyamatosan az Európai Unióra mutogat, azt ugyanis uniós pénzből akarják fedezni, de az ígért támogatások még mindig fel vannak függesztve, a kormány ugyanis nem teljesítette az ehhez szükséges feltételeket. Azóta kiderült, hogy hasonló okokból a közérdekű alapítványokba kiszervezett egyetemek az Erasmus+ és a Horizont programokban sem vehetnek részt.

A jövő héten kezdődő, egyhetes munkabeszüntetésnek másik apropója is van: a kormány január közepén egy váratlan rendeletben változtatott a tanárok kirúgásának szabályain. Eszerint, ha a munkáltatónak tudomására jut, hogy a pedagógus szándékosan vagy jelentős mértékben megszegi a kötelezettségét, akkor az eddigi 15 nap helyett a tanév végéig, azaz augusztus elsejéig van módja elbocsátani őt. Vagyis lényegében, ha egy tanár januárban polgári engedetlenségben vett részt, az is előfordulhat, hogy csak a tanév végén kapja meg az értesítést arról, hogy felmond neki a tankerület.

 

© Olvasónk

A szakszervezetek ezért az eddigiek mellé új követeléseket is megfogalmaztak:

nemcsak azt kérik a kormánytól, hogy vonják vissza a kormányrendeletet, hanem azt is, hogy helyezzék hatályon kívül a sztrájkjogot korlátozó törvényt.

Az, hogy az újabb sztrájkhullámot rögtön egyhetesre tervezték, nem véletlen, a PDSZ szerint azért nem egy napban gondolkoztak, hogy a sztrájkfolyamat új erőre kapjon. Az időpontot pedig azért január 23-ra tették, mert ekkorra már véget ér a nyolcadikosok középiskolai felvételije, tehát a sztrájk nem veszélyezteti a továbbtanulásukat.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a hvg.hu-nak hozzátette: „sokak részéről volt arra igény, hosszabb legyen a sztrájk”.

Fotó: boon.hu



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Egy hozzászólás

  1. Névtelen
    2023.01.21. 10:53

    Gondolom, hogy Liliért tüntetnek.

    „Lili!
    Igazán nagy karriert sikerült rövid idő alatt felépítenie. Azonban nem gratulálok Önnek, mert ez a karrier mindenkinek árt. Önnek a legfőbbképpen. Ön egy olyan háborúba szállt be a felnőtt politikusok bábjaként, amely háború kimenetele korántsem látható előre. Ön egy tüntetésen, Pécsett, trágár, szalonképtelen mondatokkal hívta fel magára a figyelmet, mint egy egyházi iskola növendéke. Majd megsértődött, mert ezt az iskola vezetése kifogásolta. Elhagyva az ősi alma matert, felbujtói megtalálták az Önnek állítólag megfelelő új tanintézményt, ahol kedvére forradalmárkodhat, trágárkodhat, ahol mindent elmondhat, amit gondol, és amit gondoltatnak Önnel. Ön erre megfelelő donor, hiszen még tudatlan, tapasztalatlan, ám, mint minden, magát világmegváltónak képzelő tinédzser úgy érzi, hogy mindaz igaz, és csak az igaz, amit Ön tesz és mond… hiszen minden fiatal forradalmárnak képzeli megát és minden fiatal egyben liberális is.

    Most mérföldkőhöz érkezett. Nagy elhatározással lépett a nyilvánosság elé: pereskedni fog egykori iskolájával, amelynek évszázados hagyományait és erkölcsi normáit hágta át ama bizonyos pécsi, liberális trágárkodással, amely által az Önnek megfelelő budapesti iskolába kerülhetett. A pécsi oskola – mint mondtam –, évszázadokon keresztül bizonyította erkölcsi és tudásbéli követelményrendszerének értékét, alapítása pedig azért történt, mert egy 150 éves idegen uralom után, a számos iskolát létrehozó Széchényi György érsek, a nemzeti kultúra és tudás újraélesztését igyekezett szolgálni. Az alapítástól, azaz, az 1600-as évektől kezdve ez a szolgálat sikeres volt, hiszen felsorolhatatlan azoknak a híres tudósoknak, művészeknek és politikusoknak a neve, akik az elmúlt négyszáz évben Magyarország hírnevét öregbítették, miután ebben az iskolában maturáltak. Ön most erre az iskolára támad Lili. És ezt – mint első nyílt levelemben (https://stoffangyorgy.blogspot.com/2022/10/nyilt-level-lilinek.html) is megfogalmaztam –, szörnyen szégyelli majd, miután felnőtté válik. „Kedves Lili! Mi, a mai hatvanasok is meg akartuk váltani a világot. Azt hittük, hogy csak mi tudjuk jól, mi mondjuk a tutit, és mindenki más sík hülye. Persze nem így van, de azt akkor senkinek nem hittük el. Később, az ember meghallgatja az idősebbeket és ráeszmél, hogy azok is tudnak gondolkodni, és nem feltétele a nagy ötleteknek és a gondolkodásnak, hogy nyelvileg lealacsonyítsuk magunkat.”

    Ma már, Kedves Lili, Ön egy sokkal súlyosabb és mélyen elítélendő dologra szánta el magát, nyilván ismét nem magától jött ötlet alapján. És ezt sem érti valójában. Ön egy négyszáz éves iskolát akar pellengérre állítani, mert az Ön trágárkodó, primitív politikai magatartását ez az iskola nem tartja az alma mater szellemiségéhez méltónak. Ön érzi magát sértve, megalázva, noha Ön nem tartotta be, Ön nem tartotta meg azt a szellemiséget, amelyet ez az iskola 400 éve képvisel. Ma Ön arra hivatkozik, hogy jogaiban, azaz, a szabad véleménynyilvánítás jogában sértették meg, és a perrel voltaképpen a diákok érdekeit akarja védeni. Az Ön TASZ-os ügyvédje azonban elszólta magát. Szó sincs az Ön sérelmeiről. A cél, hogy az iskola fenntartóját is be lehessen vonni a perbe…

    Magyarán, mit is csinálnak most Önök Lili? Azt szeretnék, amit 1950. június 8-ról 9-re virradó éjjel az ÁVH tett. ..”

    1
    2

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük