Skip to content

Tízmilliót kell fizetnie a magyar államnak, miután a rendőrök eltörték egy nő vállát és 20 percig térdeltek rajta

Tízmilliót kell fizetnie a magyar államnak, miután a rendőrök eltörték egy nő vállát és 20 percig térdeltek rajta

 

A magyar rendőrök megaláztak egy nőt, az ügyészség pedig meg sem próbált komolyan vehető nyomozást lefolytatni, miután a család panaszt tett – mondta ki a strasbourgi bíróság.

Alapjogot sértett a magyar állam – mondta ki az Emberi Jogok Európai Bírósága. A sértettet képviselő Magyar Helsinki Bizottság számolt be az ügy részleteiről.

Mint írták, az R.B.-ként megnevezett sértett egy középkorú tanárnő, aki pszichés betegségben szenved, kezelés alatt áll, de ha a gyógyszereit beszedi, akkor teljes életet él és dolgozik. A rokonai még 2017 nyarán mentőt hívtak hozzá, mert nem tudtak vele kapcsolatba lépni. Ő először nem akarta beengedni az ápolókat, de végül az egyik családtag ki tudta nyitni az ajtót. A nő éppen fürdött, de ellenállást nem tanúsított, a rendőrök pedig megbilincselték és áttuszkolták egy másik szobába – ekkor egy reccsenés hallatszott, mint később kiderült, eltört a válla. Ez után még nagyjából húsz percig térdeltek a hátán, utána vitték csak kórházba.

Ezt azért lehetett ennyire pontosan rekonstruálni, mert a nő barátja felvette az egészet. A mentősök előálltak egy olyan verzióval, hogy a nő a kádból kiugorva elcsúszott, és olyannal is, hogy ki akart ugrani az ablakon, de a felvételek ezt cáfolták. A rendőröket az eljárás során tanúként sem hallgatták meg, az elöljárójuk szerint minden jogszerű, szakszerű és arányos volt, az ügyészség pedig megszüntette az eljárást.

A család ez után fordult a strasbourgi bírósághoz. Ott pedig az az ítélet született: a rendőrök előbb túlzott erőszakot alkalmaztak, majd megalázták a nőt, az állam pedig alapjogot sértett, mert még a legalapvetőbb nyomozati cselekményeket sem volt hajlandó elvégezni.

Az állam így 25 ezer eurót, vagyis majdnem tízmillió forintot fizethet a panaszosnak, és a per 4500 eurós költségét is ki kell fizetnie.

R. B.-nek évekbe tellett, mire kiheverte az őt ért támadás következményeit, ma viszont már újra tud dolgozni – tette hozzá a Magyar Helsinki Bizottság.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



6 Comments

  1. Névtelen
    2023.01.20. 07:48

    Na kb. ilyen színvonalú a kormányzás is.
    Hazug, ártalmas.

    • Névtelen
      2023.01.21. 18:22

      Értem. Csontritkulás.

  2. Névtelen
    2023.01.20. 11:35

    De miért kellett kihívni a rendőröket a tanárnőhöz?

    • Névtelen
      2023.01.20. 16:06

      Mert ön- és közveszélyesen dühöngött. Aztán a rokon azokat a részeket vette fel, ahol az „erőszak” történt.
      Ez pontosan az amerikai néger esetének forgatókönyve szerint történ. Ott is csak akkor ment a kamera, amikor pillanatnyilag lenyugodott a páciens, a dühöngését nem vették és/vagy kivágták.
      Szóval büdös az ügy, de a pénznek nincs szaga. A „Magyar” Hellfingik Bizottsegg pedig mindig képvisel. Vastag bőrrel.

  3. Névtelen
    2023.01.20. 21:38

    Szerintem sem tiszta, úgy látom, hogy az emberjogi bizottságok megrendezett történetekre, meg emberiség elleneseknek fizet egyedül, megváltási terve végrehajtása közben az antiszemitáknak. Ezek még soha nem tették jóvá, amit a semmiről sem tudó emberekkel tettek, játszanak a börtön népükkel.

  4. Névtelen
    2023.01.21. 18:20

    Várjál már! Nálunk még csak ritka buszjáratok vannak, de bezzeg Románia kis fővárosában már falkák is vannak rendszeresítve.
    „A Hotnews.ro szerint a 43 éves, nagybányai születésű, egy bukaresti kutatóintézetben mérnökként dolgozó, környezetvédelmi doktori címmel is rendelkező Ana Oros Daraban rendszeresen sportolt, a bukaresti hegymászóklub aktív tagja volt, ugyanakkor elkötelezett természetjáróként több környezetvédő projektben – egyebek mellett a Verespatak megmentéséért szervezett maratonfutások megszervezésében – is szerepet vállalt… Akkor úgy nyilatkozott, hogy máskor is találkozott a környéken az őt megtámadó kutyákkal, de amikor egyszerre két falka, 15-20 eb támadt rá, nem bírt velük és csak egy arra járó kerékpáros segítségével menekült meg.A MÁSODIK TÁMADÁSKOR NEM VOLT A KÖZELBEN SENKI. AZ ESETET TÁVOLRÓL ÉSZLELTE UGYAN EGY SZEMTANÚ, DE MIRE ODAÉRT, MÁR NEM TALÁLTA ÉLETBEN. Gabriela Firea családügyi miniszter, Bukarest korábbi szociáldemokrata főpolgármestere a 2020-ban megválasztott új városvezetést tette felelőssé a tragédiáért. Facebook-bejegyzésében azt írta: nem lehet véletlen, hogy – miután tíz évig nem történtek hasonló tragédiák – 2023-ban ismét falkákba verődött gazdátlan ebek terrorizálják Bukarest egyes elhanyagolt részeit. Firea azzal vádolta a főpolgármesteri hivatal állatvédelmi felügyeletét (ASPA), hogy már nem viszi menhelyre, hanem másutt szabadon engedi a lakossági bejelentések nyomán begyűjtött gazdátlan állatokat.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük