A héten szinte minden nap sor került egy-egy szilveszter táján elkövetett, többnyire erőszakos vagyon elleni bűncselekmény tettesének a letartóztatására. A Hevesi Járási Ügyészség egymást követően három rablási ügyben is indítványt tett arra, hogy az illetékes bíróság rendelje el a legsúlyosabb személyi szabadságot korlátozó bírói engedélyes kényszerintézkedést az őrizetbe vett gyanúsítottakkal szemben.

Az egyik bűncselekmény szilveszter napján, a reggeli órákban történt Hevesen, ahol egy áruházban egy 51 éves helybeli lakos több mint tízezer forint értékben rakta meg a szatyrát édességekkel és konzervekkel, majd megpróbált fizetés nélkül távozni a boltból. A biztonsági őr azonban észrevette ezt, ezért az üzletvezető társaságában megállította a férfit akkor, amikor az fizetés nélkül próbálta elhagyni az üzletet. Ebből dulakodás támadt, melynek során a lefülelt tolvaj az áru megtartása érdekében tettlegességre vetemedett, így a cselekménye már nem lopásnak, hanem rablásnak minősül.

Az ügyészség különösen az újabb bűncselekmények elkövetésének reális veszélyére tekintettel indítványozta a férfi letartóztatását.

Idős koránál fogva a bűncselekmény elhárítására korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettének kísérlete és testi épség elleni bűncselekmény miatt indítványozta a Hevesi Járási Ügyészség egy 21 éves átányi fiatalember letartóztatását.

Ő újév napján kora hajnalban jelent meg egy ház előtt, ahol azzal ébresztette fel a bent lakó idős házaspárt, hogy ököllel kezdte verni a bejárati ajtót, miközben azt ordította, hogy jöjjenek ki, mert lopják a tyúkokat. A sértettek átláttak a szitán, ezért nem hagyták el az épületet, de a gyanúsított rájuk törte az ajtót, majd a lakásba jutva ott súlyosan bántalmazta a bácsit és a nénit is, miközben egyfolytában pénzt követelt tőlük.

A rendőrség által rövid időn belül elfogott rabló büntetett előéletű, többször állt már bíróság előtt, egyebek mellett rablás büntette miatt is, így az ügyészség erre, valamint a bűncselekmény jellegére, a nyomozás érdekeire és a személyi körülményeire figyelemmel tartotta szükségesnek a letartóztatást.

Még január 30-án követett el akár klasszikusnak is nevezhető rablást útonálló módon az a 34 éves férfi, akinek a letartóztatására az ügyészség ugyancsak indítványt tett.

A gyanúsított sötétedés után egy átányi dohánybolttól követte az erősen ittas sértettet, akit egy utcasarkon hátulról leütött, majd elvette tőle a nyakában lógó zenelejátszót, illetve a zsebében tartott mobiltelefont.

A rablót korábban már Németországban is elítélték testi sértés miatt, mely tényre figyelemmel esetében mind a bűnismétlés, mind a szökés veszélye fennállt, emellett alaposan feltehető volt az is, hogy szabadlábon megnehezítené a rablás miatt ellene most megindított nyomozást.

A nyomozási bíró mindhárom esetben elrendelte az elkövetők letartóztatását.