Amennyiben lehetséges…Lehetnek még kanyarok a Barlang újranyításával kapcsolatban

Veres Pál leszögezte: “Számunkra egyértelmű várospolitikai cél, hogy amennyiben lehetséges, nyissuk ki a karbantartást követően a Barlangfürdőt. Erről, a kért üzleti terv ismeretében, a január 19-ii igazgatótanácsi ülésen születik döntés.”

Hogy a helyzet mennyire nehéz, azt számokkal is vázolta: tavaly szeptember 30-án 150 forint volt egy köbméter gáz, október elsején már 1030, most, 2023. január elsejétől, ugyanez nagyságrendileg 650 forintba fog kerülni. Ez kedvezőbb, mint a legrosszabb tavalyi ár, de még mindig mintegy négyszerese annak, ami szeptember 30 előtt volt. A távhő ára hasonlóan változott, szeptember 30 án 4500 forintba került, október elsején 31 ezer forint. Most ez az ár nagyjából 17 ezer ötszáz, ami megint csak kevesebb, de még mindig a négyszerese annak, ami szeptember 30-án volt. Az áram ára 62 forintról 170 – 275 forint közötti sávban mozog.

Németh Judit, a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője elmondta: hétfőn kezdődik a nagy karbantartás, amely előreláthatóan huszadikáig befejeződik. Hangsúlyozta, hogy vannak olyan munkálatok, amelyeket csak most, ütemezetten tudnak elvégezni, bezárt ajtók mellett. A Barlangfürdő egy természetes barlang, minden egyes négyzetcentimétert végig kell kopogtatni a barlang állapotának feltárása, és természetesen a vendégeik biztonsága érdekében.

“A munkálatok részeként természetesen jönnek a búvárok is, a kötelező feladatokat elvégzik, és mi is szeretnénk megszépíteni a fürdőnket. A Barlangfürdő egyébként látogatható lesz január 20-án, 21-én és 22-én is, amikor a hagyományos száraz lábas túrák lesznek. Ezekre már lehet jelentkezni, a helyek gyorsan betelnek, hiszen nagyon sok az érdeklődő. Diákoknak külön is szervezünk szárazlábas túrákat, ahol ők is olyan részeit láthatják a barlangoknak, ahová egyébként nem juthatnak be máskor a látogatók. Érdemes inkább bakancsban eljönni, mint tűsarkúban. A szabadidős ruházat is ajánlott. Azokban a barlangokban 26 Celsius fok van” – figyelmeztet az igazgató.

Forrás és további részletek: Minap.hu