Ruszkik. Nem marad más út, mint a kannibalizáció

Jön a telekommunikációs apokalipszis Oroszországban?

Szalai Péter
Szalai Péter
2023. jan 01. 7 perc olvasás

2023 januárjától több nagy telekommunikációs szereplő is megszünteti vagy korlátozza tevékenységét Oroszországban. Mivel jár majd? Okoz ez problémát? Milyen hatásai lesznek? Ennek jártunk utána!

2022 végén a Nokia és az Ericsson is bejelentette, hogy végleg elhagyja Oroszországot az ukrajnai háború miatt.

Vannak, akik erre csak legyintenek, mondván, más nagy cégek is kivonultak, köztük olyan gigászok, mint az Apple, a Samsung, a Microsoft vagy az NVIDIA, de egyelőre semmi jele annak, hogy ez különösebb fájdalmat okozott volna.

Azonban más vélemények, többek között nyugati elemzők, és független orosz IT-szakértők szerint ez sokkal komolyabb ütést jelenthet, rövid távon is problémákat okozva, közép és hosszú távon pedig akár katasztrofális következményekkel járhat mindez.

Óriási lyuk

Az tény, hogy két olyan piaci szereplőről van szó, amelyek meghatározó szerepet játszanak a telekommunikációs hálózatok kiépítésében és üzemeltetésében.

oroszország telekommunikáció
A hálózatok nélkül ma már elképzelhetetlen az élet. Kép: Ericsson

E két konszern termékei adják a bázisállomások közel felét, gyártanak hardvereket, antennákat, kábeleket, és természetesen állandó szoftveres támogatást is nyújtanak, valamint értelemszerűen végzik a karbantartást is.

Az elmúlt évtizedek során egy jól működő, sok szempontból automatizált, megfelelő logisztikával megtámogatott ökoszisztémát építettek ki, ám ennek most vége.

Ahogy Pekka Lundmark, a Nokia elnök vezérigazgatója fogalmazott: „A kivonulásunk teljes lesz. Nem fogunk semmit sem szállítani Oroszországnak”. Normális körülmények között ez nem okozhatna olyan óriási bajt, hiszen ilyenkor a versenytársak egymást taposva tülekednének, hogy megoldásaikkal betömjék a keletkező lyukakat. Azonban 2023 Oroszországában a helyzet minden, csak nem normális. A riválisok egy része, így például az amerikai Cisco már korábban lelépett.

oroszország telekommunikáció
A Huawei is megszünteti a termékek forgalmazását. Kép: Huawei

És a jelek szerint Kínából sem érkezik majd (elég) segítség, hiszen 2022 év végén az egyik legkomolyabb versenyzőnek számító, 30 százalékos részesedésével piacvezetőnek számító Huawei is bejelentette, hogy radikálisan csökkenti a tevékenységét Oroszországban, és

felfüggesztik a termékek értékesítését, amíg tart a háború.

Mivel jár?

E vezető vállalatok által bejelentett lépések kétségkívül komoly problémákat okozhatnak Oroszországban. Az, hogy többé nem adnak el alkatrészeket és komponenseket, egyrészt azt jelenti, hogy nehézkes lesz a hálózatok tovább bővítése, másrészt pedig értelemszerűen a karbantartás során is komoly gondot jelent majd.

Ha sikerült bespájzolni némi tartalékot, akkor még egy darabig kitarthatnak a készletek, de ezt követően nem marad más út, mint a kannibalizáció.

Az egy dolog, hogy előbb-utóbb lesznek olyan bázisállomások vagy digitális elosztó állomások például, amelyek működésképtelenné válnak, és már meg sem fogják őket javítani. De az is biztos, hogy másokat szántszándékkal fognak leállítani, hogy belőlük kinyerjék a szükséges alkatrészeket.