Fejlesztések, amelyeket a Tiborcz-barátok barátai irányítanak  12. Balneo Hotel Zsori Thermal & Wellness Mezőkövesd

Projektek, amelyeket Tiborcz baráti-üzleti holdudvara vállalt fel

7. Club Aliga. A korábbi szürreális elképzelésekhez képest épp visszafogottabb beruházásban gondolkodik a Balázs Attila-féle Bayer-cégcsoporthoz került Pro-Mot Hungária Kft. A koncepció persze változatlan: úgynevezett élményközponttá alakítják majd a hajdani pártüdülő 47 hektárját, illetve elektromos hajók befogadására alkalmas kikötőt is építenek hozzá. Ehhez eddig 9,65 milliárdnyi Kisfaludy-pénzt sikerült gyűjteni, de a történet vége még nem látszik. Ami viszont igen, hogy a Pro-Mot számlavezető bankja néhány hónapja immár a Tiborcz által fémjelzett Gránit. S talán az sem lényegtelen, hogy az új NER-üstökös Balázs Attila a gyergyóremetei borvízfürdőnél is álmodott egy új komplexumot; ehhez szintén rendelkezésre áll 483 milliónyi Kisfaludy-forint.

8. Balatonfüredi Nemzeti Vitorlásközpont. Szálláshely-fejlesztésre és elektromoshajó-befogadási lehetőségek teremtésére mindösszesen 6,894 milliárdnyi Kisfaludy-pénzt utalt az állam a beruházó Solum-Invest Kft.-nek – melyben az Appeninn Nyrt.-nek, a Balázs Attilánál említett Bayer Construct egyik menedzserének, valamint a fent szintén szereplő Szepesi családnak is van részesedése. A Solum-Invest cégjogi ügyeit a Tiborcz-kötődésű M. Szabó Nóra viszi, baráti hitelt pedig Mészáros Lőrinc Takarékbankja nyújtott 8 milliárd forint értékben.

9. Hotel Helikon Keszthely. A nemrég újjászületett 176 szobás, négycsillagos szálló és a környező sportpályák fejlesztését végző cég, a Pannon Tessera Hospitalis Zrt. korábban Tiborcz Istváné volt – és persze most sincs távol tőle. A részvénytársaság egyik tulajdonosa a vele rendszeresen üzletelő West Hungária Bau-csoport (WHB). Állami Kisfaludy-pénzből 4,573 milliárd jutott erre a renoválásra, takarékbanki Mészáros-kölcsönből pedig 6,631 milliárd forint.

A megújult Hotel Helikon Keszthelyen (forrás: Hotel Helikon)

10. Palatinus Grand Hotel, Palatinus Boutique Hotel Pécs. 2023 januárjában kezdik a baranyai megyeszékhely legimpozánsabb és legnagyobb szállodájának felújítását, és ezzel párhuzamosan megnyitják a kisebb boutique hotelt a szomszédban. A két projektre összesen 4,518 milliárdnyi Kisfaludy-pénz érkezett a beruházó Hotel Palatinus és Hotel Nick kft.-khez, továbbá az állami MFB 970 millió forintos hitelével is „megtámasztották” a fejlesztéseket – de cégek számlavezető bankja természetesen a Gránit. A két kft. mögött Czéh-Tóth Márk áll, aki együtt dohánybizniszel Hamar Endrével, másrészt bizalmi igazgatósági tag a Tiborcz István befolyási övezetébe kerülő Waberer’s International Nyrt.-ben.

11. Bodajki Vadászkastély. Az interaktív vadászati kiállító térré varázsolt Hochburg–Lamberg-kastély gazdája a BDJK-Real Estate Kft. A cég korábban volt Tiborcz Istváné, majd a vele szövetséges WHB Grouphoz került, onnan egy újabb vállalkozáshoz – hogy aztán a konkrét kivitelezési munkát a WHB végezhesse el. Mindezt 1,528 milliárdos Kisfaludy-szerepvállalás mellett.

A vadászati kiállítótérré átalakított Hochburg–Lamberg-kastély (forrás: Bodajki Vadászkastély)

Fejlesztések, amelyeket a Tiborcz-barátok barátai irányítanak

12. Balneo Hotel Zsori Thermal & Wellness Mezőkövesd. A szállodafelújító Hotel Balneo Kft. azé a Kosik Jánosé, aki egy ideje az egyik legismertebb Tiborcz-alapember, Sájer Gábor napelemes üzlettársa. Az állam 3,55 milliárdos Kisfaludy-pénzzel jutalmazta a projektet.

13. Balaton Golf Club Balatonudvari. A golfpályát és luxusszállót építő X. Center Irodaház Kft. a nemzeti vagyonkezelőt korábban irányító Szivek Norbert árnyékában működik – ő maga pedig leginkább Tiborcz Istvánéban. Ezt a kapcsolatrendszert a kormányzat 1,7 milliárdnyi Kisfaludy-pénzzel „szentesítette”.

14. Harkányi Thermal Hotel. A szálló kapacitásbővítését végző Zagore Property Zrt. tulajdonosa, Bódi László Péter ugyancsak közös vállalkozásba fogott az imént említett Sájer Gáborral. A harkányi hotel ügyét 1,515 milliárd Kisfaludy-forinttal az állam is segíti.

(Forrás: Valaszonline.hu)