„Azért esünk a mélybe, hogy legyen hova felkapaszkodni” (Fotó: Neményi Márton)

Az elmúlt években nagyon népszerűek lettek azok az edzésformák, amelyek különböző táncműfajokból is átvesznek elemeket vagy amelyeknek ezek állnak a középpontjában. Hogyan született meg a Body Ballet and Fitness?

Még az Operaház balerinája voltam, amikor kidolgoztam magamnak egy mozgásformát, hogy a színpadon minél jobban és pontosabban tudjak teljesíteni, illetve hogy csökkentsem a sérülések kockázatát, de főképp, hogy az alakomat tökéletesítsem és a felesleges kilókat ledolgozzam. Én is voltam 60 kg, de ezzel a módszerrel könnyedén sikerült lefogynom. Amikor pedig a hivatásos karrierem véget ért, mert balerinaként 45 évesen nyugdíjba küldtek, akkor sem hagytam fel vele, mivel több évtizedes kemény fizikai munka után nem lehet leállni egyik percről a másikra, mert az embernek mindene elkezd fájni és persze jönnek a plusz kilók. Néhány hónappal a nyugdíjazásom után pedig úgy döntöttem, nemcsak a saját egészségem érdekében fogok tornázni, hanem kíváncsi voltam, hogy mások hogyan tudnak profitálni ebből a mozgásformából, és 2016 novemberében megtartottam az első órát. Az eredeti csapatból vannak, akik még ma is járnak hozzám, vannak, akik csak egy-két órát próbálnak ki, mert nem jön be nekik ez a típusú mozgás, de akinek tetszik, aki jól érzi magát, az marad és csinálja. Nagyon jól összekovácsolódott a csapat, és ahogyan Szekeres Pali, nagyon közeli családi barátunk mondta: csináltam magamnak egy tánckart, és valóban, magam mögé nézek, és ott van egy tökéletes együttes.

Kell bármilyen tánctudás ahhoz, hogy valaki részt tudjon venni az órán?

A táncos múlt nem feltétel, sőt. Persze nyilván előnyt jelenthet olyan szempontból, hogy akinek jó a ritmusérzéke, az hamarabb rátalál a tempóra, de a csapatban egyébként mindenki teljesen amatőr, bár vannak, akik sportoltak valamit korábban vagy más edzést is végeznek. Én pedig abszolút támogatom, hogy a heti két-három óra mellett még fussanak, jógázzanak, vagy amihez kedvük van. Bár a Body Ballet and Fitness önmagában is komplex mozgásforma, van benne tánc, balett, erősítés, kardió, nyújtás is, de azt vallom, minél több mindent csinálunk, annál jobb, annál jobban lehet fejlődni. És lehet, hogy ez nem egy könnyű edzésforma, de hamar bele lehet jönni, két-három gyermekes anyukák járnak az óráimra, és rövid idő alatt könnyedén végig tudják csinálni az órát. Ebben sokat segít a jó zeneválasztás is, mert az viszi az embert. Mindig mondom a lányoknak, hogy kicsit olyan mintha „diszkóban” lennénk, és megvan a hatása, mert még óra után is hihetetlenül fel vannak pörögve. Alapvetően, akik eljönnek és maradnak, nem csak azért tartanak velem, mert örülnek annak, hogy magasra fel tudják emelni a lábukat vagy mert segít nekik az alakformálásban az óra, hanem azért is, mert szexisebbnek érzik tőle magukat. Ez a mozgás segít abban, hogy a nőiességüket előtérbe tudják helyezni, hogy le tudjak vetkőzni a gátlásaikat.https://nlc.hu/eletmod/20220217/juratsek-julianna-balerina-interju-body-ballet-and-fitness/