Eladná az állam a lómenhely feje fölül a központját
Úgy tűnik, végső csapást mérne az állam az állam jószágait gondozó töreki lómenhelyre: elárverezik azt az ingatlanrészt, ami a menhely logisztikai központja, és ami nélkül nem tudnának működni. Az értékesítésről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő nem értesítette az állatmenhelyet, és amikor véletlenül tudomást szereztek minderről, majd forrásokat szerezve be akarták fizetni az árverési biztosítékot röviddel a határidő lejárta előtt, rendszerhiba miatt nem kaptak befizetési azonosítót.

Júniusban számoltunk be Magyarország egyetlen működő, nagytestű állatok befogadására alkalmas állatmenhelyének, a Dharma Ló Menedék Alapítványnak a kálváriájáról: a Siófok-Törekiben működő menhely hiába segítette ki többször is az államot, és fogadott be bántalmazás miatt elkobzott lovakat, kecskéket, birkákat, a sorozatos ígéretek ellenére sem kaptak anyagi támogatást, így öt éven keresztül saját zsebből gondozták az állam tulajdonában lévő állatokat. Mivel az illetékes állami szervek ügyvédi felszólításra sem voltak hajlandók elszámolni, ezért az alapítvány beperelte az Agrárminisztériumot, amellyel korábban együttműködési megállapodást kötött az állami tulajdonú lovak és más állatok ellátásáról.

Miközben ez az ügy még folyamatban van a bíróságon, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) árverésre bocsátotta azt az épületet, amely a 40 hektáros birtokon elterülő állatmenhely közvetlen szomszédságában fekszik, és amit az alapítvány korábban felújított, és azóta tanyaközpontként használ. Az ingatlan nélkülözhetetlen a 130 állatot gondozó menhelynek, mivel innen kapják a vizet, itt tárolják a takarmányt, itt végzik az irodai munkát is, itt különítik el a beteg állatokat is.

Az árverezés tényéről egy véletlennek köszönhetően szereztek tudomást az alapítvány vezetői.

Éppen az egyik beteg lovat sétáltattam az út mellett, amikor két dzsip állt meg a ház előtt, és megkérdezték, hogyan tudnak bejutni a házba, mivel jöttek megtekinteni az aukció miatt. Nagyon elcsodálkoztam, mert minket erről nem tájékoztattak. Az érdeklődő az egyik helyi nagyvállalkozó fia volt

– elevenítette fel a történteket Czinkóczky Csaba, az alapítvány elnöke, aki az eset után rögtön megnézte az MNV honlapját, és meglátta az árverési hirdetményt, amelyen egészen szoros határidőket szabtak meg a 89,3 millió forintos kikiáltási áron meghirdetett ingatlan megvásárlására.https://24.hu/belfold/2022/11/20/eladna-az-allam-a-lomenhely-feje-folul-a-kozpontjat/