Miskolc. Versenyfilmek alkotói a CineFesten

Kristina Buozyte, korábban az Eltűnő hullámok című filmjével már elnyerte a CineFest fődíját. Igazán örömteli hír, hogy nem csak legújabb, Vesper című filmjét üdvözölhetjük a versenyprogramban, de a rendezőnő rögtön a nyitónapon, szeptember 9-én tiszteletét teszi a film gálavetítésén. A sci-fiben a Föld ökoszisztémája összeomlik. A címszereplő Vesper mindent megtesz azért, hogy élelmet szerezzen magának és lebénult apjának. Egy nap egy titokzatos nőre bukkan az erdőben, akitől azt reméli, hogy elviszi őt a Citadellára, egy olyan helyre, ahol a hatalmasok döntenek a világ maradékának sorsáról. Az egyedi művészi koncepciónak köszönhetően a nézők igazán átfogó audiovizuális élményre számíthatnak.

Vesper

Magyar hangja… című, CineDocs versenybe került film a magyar szinkron történetéről, múltjáról, jelenéről és lehetséges jövőjéről szól. Azt is vizsgálja, hogy miképp vált a magyar kultúrörökség és kultúrkincs részévé a szinkronizálás és néhány emblematikus magyar szinkron. A film átfogó képet nyújt a szakmáról, benne több tucat ismert színész és szakember szólal meg. Ők – többek között Molnár Piroska, Galambos Péter, Hevér Gábor, Kálid Artúr, Holl Nándor és Csőre Gábor – részt vesznek szeptember 10-én a premieren éppúgy, mint Csapó András rendező, Berta Balázs és Kárpáti György producerek, és a film többi alkotója.

Magyar hangja….

A Nagyjátékfilmes versenyprogramban látható Magasságok és mélységek Csoma Sándor rendező első nagyjátékfilmje, amelyet a valaha volt legnépszerűbb magyar hegymászó, Erőss Zsolt inspirált. Halálhíre megrázta az egész országot, miközben a legtöbben nem gondoltak arra, hogyan élte meg ezt a veszteséget felesége, Sterczer Hilda, aki két gyermekükkel várta haza a férjét. Csoma Sándor rendező filmjének főszereplője Sterczer Hilda (Pál Emőke alakításában), a film pedig a gyász feldolgozásának folyamatát mutatja be. Szeptember 10-én, a világpremieren természetesen ott lesz Csoma Sándor rendező, Sümeghy Claudia és Topolánszky Tamás producerek, és Trill Zsolt, Pál Emőke, Nagy Enikő és Tankó Erika szereplők.

Magasságok és mélységek

Fiú a mennyből a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb forgatókönyv díját. A film most a CineFest Versenyprogramjában látható, és a szeptember tizenharmadikai gálavetítésen tiszteletét teszi Tarik Saleh rendező. A politikai thrillerben a nagypresztízsű kairói egyetemen meghal a nagy imám. A vallásos vezető utódlási harca hamarosan elkeseredett helyezkedésbe, korrupcióba, bűncselekményekbe torkollik. És miközben a hatóságok sikertelenül igyekeznek a vallásos közegben világi nyomozást folytatni egy gyilkosság miatt, az események középpontjába kerül egy fiatal, aki a hatóságok beépített embereként manipulálja a közösséget. A rendezőre, Tarik Saleh-re már felfigyelt Hollywood is, A bérkatona című legutóbbi filmjében olyan sztárokat láthattunk, mint Chris Pine, Ben Foster és Kiefer Sutherland.

Fiú a mennyből

Tiszeker Dániel és Lévai Balázs rendezők a Nagyjátékfilmes versenyprogramban szereplő Nyugati nyaralás című filmje a ’80-as évekbe repít vissza. A vígjáték főhőse, az ügyes veszprémi autószerelő (Mészáros Máté) családi nyaralását meghiúsítja, hogy az egyik gyerek útlevelét „biztonsági okokból” nem kapják meg. A férfi azonban nem hagyja veszni a nyarat, egy hirtelen ötlettől vezérelve kölcsönveszi egy disszidens magyar nála hagyott autóját. Ha már így alakult, a család a legnagyobb luxust szeretné élvezni a Balatonon, ezért a nyugatra igyekvő magyarok helyett eljátsszák a nyugatról érkező turistákat. A tervbe azonban egyetlen apró hiba csúszik: külföldiként felfigyel rájuk az állambiztonság. A filmben Mészáros Máté mellett a főszerepekben Pokorny Lia, Szőke Abigél és Tóth Mátyás látható. Az alkotó- és színészgárda természetesen részt vesz szeptember 13-án a miskolci premieren.

Nyugati nyaralás

A legendás magyar olimpikonról, Keleti Ágnesről készített megható dokumentumfilmet Oláh Kata és Csukás Sándor. A CineDocs versenyben szereplő Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, ötszörös olimpiai bajnok, világbajnok tornász, negyvenhatszoros(!) magyar bajnok és hétszeres csapatbajnok életét mutatja be. A 101 éves Keleti Ágnes a legidősebb élő olimpiai bajnok. Túlélte a XX. század legviszontagságosabb éveit, sőt legnagyobb olimpiai sikerét éppen 1956-ban aratta: ekkor három szeren (talaj, gerenda, felemás korlát) és a kéziszercsapatban nyert olimpiát. A dokumentumfilm alkotói, Oláh Kata és Csukás Sándor jelen lesznek a film premiervetítésén szeptember 15-én.

Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes

Szent pók világpremierje a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, ahol Zar Amir-Ebrahimi elnyerte a legjobb színésznő díját. A CineFest versenyprogramjában látható alkotás másik főszereplője, Mehdi Bajestani látogat el az idei fesztiválra, és a szeptember 15-ei gálavetítés után válaszol a közönség kérdéseire. A filmben egy sorozatgyilkos tartja rettegésben Meshed szent városát. A gyilkos a város bűntől való megtisztítását tűzte ki célul, ezért egymás után gyilkolja meg a prostituáltakat. A hatóságok nem foglalkoznak az üggyel, így egy újságírónő kezd magánnyomozásba. Éjszaka prostituáltnak öltözve várja a gyilkos újabb feltűnését, kockáztatva saját életét. A megtörtént eseményeket feldolgozó thriller Saeed Hanaei-ről szól, aki 2000-2001-ben 16 nőt gyilkolt meg, mire a hatóságoknak sikerült letartóztatniuk. A rendező Ali Abbasi korábbi, Határeset című filmjét Oscar-díjra jelölték.

Szent pók

Augusztus közepén a Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában volt a világpremierje Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című művének, ezt követően egyenesen a CineFest versenyébe érkezik. A korai Dardenne klasszikusokat megidéző film egy nehéz anyagi és családi körülmények között élő tinédzser lány, Zsófi történetét meséli el (Román Katalin átütő alakításában), aki, miután teherbe esik egy iskolatársától, úgy dönt, örökbe adja kislányát egy hosszú évek óta várakozó meddő párnak. Bár a lány eleinte úgy érzi, a legjobb döntést hozta, a szülés után elbizonytalanodik, és fontolóra veszi a fiatal anyaság lehetőségét. A jogszabály alapján azonban mindössze hat hét áll rendelkezésére arra, hogy meggondolja magát. A film gálavetítése szeptember 16-án lesz, amin természetesen részt vesznek a film alkotói, köztük Szakonyi Noémi Veronika rendező és Román Katalin főszereplő.

Hat hét

A fesztivál zárófilmje a Velencében az elmúlt napokban vetített Hétköznapi kudarcok. Grosan Cristina alkotásának története egy megmagyarázhatatlan természeti jelenség körül forog, ami félbeszakítja a különc tinédzser, a szorongó anya, és a nemrég megözvegyült nő átlagosnak induló napját. Miközben a környezetükben eluralkodik a káosz, a három nő próbálja átvészelni a napot, és megtalálni helyét a világban. A szeptember tizenhetedikei vetítésen részt vesznek a film alkotói, köztük Grosan Cristina rendező, Győri Márk operatőr és Kerekes Vica szereplő.

Hétköznapi kudarcok

A 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált idén 2022. szeptember 9. és 17. között rendezik meg Miskolcon. A fesztivál részletes programfüzete ide kattintva elérhető. A fesztivál hivatalos honlapján az egyes előadásokra lehetőség van elővételben jegyet váltani.