Hogyan jöhet le az ország a gázfűtésről, tényleg úgy van-e, ahogy a költő (Hofi Géza Harangozó Teri után szabadon) mondja: így az élet nem nehéz, fele cukor, fele méz, fát vágunk, ennyi az egész…
E heti nagyinterjúnk például az energia- és klímakrízist tárgyalja. Tudós interjúalanyunk, Bart István a rezsicsökkentés fenntartása nevű hazárdjátékról rántja le a leplet ugyancsak tudós interjúerünk, Barotányi Zoltán mikrofonja előtt. „Most arra vagyunk trenírozva, hogy pont úgy jó, ahogy csinálod, elvégre az öregapád is így csinálta. Közben még mindig Magyarországon az egyik legnagyobb a lakásnégyzetméterre jutó fajlagos energiafelhasználás Európában” – summázza mondandóját az energiapolitikai szellem, s nagyon nehéz lenne vitatkozni vele.
Elolvasom
Barotányi Zoltán újságíró

1999 óta a Magyar Narancs munkatársa. Többek között természet- és társadalomtudományról, történelemről, gazdaságról, klímapolitikáról, időjárásról, városi állatokról, űrkutatásról, sportról ír, rendszertelenül jelentkező sorozatot visz a táplálkozástudomány, a konyhai kémia rejtelmeiről, néha még kedvenc zsánerfilmjeiről is – és szinte heti rendszerességgel zenéről. Cikkei elérhetők itt.

S ha már az igazságnál járunk, nézzük meg Teczár Szilárd híres górcsövén keresztül az igazságszolgáltatást is, legalábbis annak Handó Tünde utáni korszakát, ezúttal a bírói függetlenség szempontjából. Mit tett, mit tesz ellene a hatalom, s hogyan védekeznek azok, akik még hisznek benne – izgalmas olvasmány, mocskos részletekkel.
Eztán visszatérünk szépen Pest megyébe, avatott szerzőnk, Béres Máté most annak néz utána, hogy mi lesz a megye fejlesztésére már kiírt pályázatok sorsa. Most jönne először EU-s pénz a megyébe, mely rá is van szorulva cefetül, de többszörösen is kétséges, hogy van-e egyáltalán az a pénz, s főként eljut-e ide. Miben bízhatnak a helyi polgárok és polgármesterek, ismervén Magyarország kormányának hozzáállását az európai értékrendhez?
Elolvasom
S nem, nem várunk télig, máris rátérünk, hogy mi lesz velünk rossz idő esetén: hogyan jöhet le az ország a gázfűtésről, tényleg úgy van-e, ahogy a költő (Hofi Géza Harangozó Teri után szabadon) mondja: így az élet nem nehéz, fele cukor, fele méz, fát vágunk, ennyi az egész… Bakos András még ennél is mélyebbre hatol a tűzifa- és kályhapiac sűrűjében.
Vonnák Diánánál viszont senki nem megy jobban bele a sűrűjébe, mert ő egyenesen Ukrajna szívébe utazik. Ha az a kifejezés, hogy irodalmi riport megmozgat még valamit a lelkükben, akkor jó helyen járnak: ezúttal a legmagasabb színvonalon kapják, drámai erővel, mellbevágóan. Nők a fronton és a hátországban, a First Ladytől a bombák sújtotta falvak asszonyaiig, mind láthatóvá lesznek itt. S arra járván Sz. Bíró Zoltán a Barátság kőolajvezeték történetét is felidézi, máig ható tanulságokkal, például arra nézvést, hogy miért is mi fizetjük most az energiaszállítás tranzitdíját.
Nehéz ezek után a kultúra örömeiről beszélni, de megjegyeznénk, hogy pénteken jön ki Sylvester Stallone új filmje streaming formában, az benne a pláne, hogy szuperhősös lesz. Hosszan faggattuk erről a Szamaritánus íróját, Bragi F. Schutot, aki Szűcs Ádám keresztkérdéseinek súlya alatt olyan hollywoodi műhelytitkokat fed fel, amilyenekről civilek előtt nem szokás beszélni. Rocky bácsi mint szuperhős? Ilyet csak valami erős hallucinogénnel lehet elképzelni – legalábbis péntekig. Ezért érdemes gyorsan elolvasni Csabai Máté kiváló cikkét a pszichedelikus szerek új reneszánszáról. Immár a tudomány és a kultúra is egészen új utakon igyekszik megközelíteni e szereket, hatásukat, káros, illetve hasznos voltukat. Lesz nagy csodálkozás!

Amúgy meg kulturális rovatunk tele van könyvvelfilmmelszínházzalképzőművészettel, ahogy illik. De ez mind legyen meglepetés, mert ebben az ajánlóban, akárcsak az eddigiekben is lapjainknak alig felét tártuk fel. Az aduászok még az asztalon hevernek, míg felüti őket, drága Olvasó, fussa át gyorsan online ajánlatunkat is.

És ha már elkezdték nézni a Nincs jobb a rossz időnélt, biztos feltűnt, hogy milyen bomba jó a zenéje. Nem ahhoz képest, hogy Bulgária és 1971, hanem egyszerűen csak jó. Nos, ez azért van, mert egy Milcso Levjev nevű plovdivi illetőségű zongorista szerzette, aki később Milcho Levievként csinált szép karriert az Egyesült Államokban. Tényleg nagy ember volt és nagy emberekkel játszott együtt Don Ellistől Art Pepperig, bevezető kurzusnak itt van ez
tessék neki örülni!