Mint a malac a jégen… Küzd a miskolci Városháza a Tündérkertért és titkosít…Nem hagyjuk annyiban, panaszt tettünk

A nyilvánosság kizárásával folynak a tárgyalások a miskolci Tündérkert eladásával kapcsolatban. Korábban  írtuk, hogy ez lehetetlen, hiszen a terület a város egyik legfontosabb ivóvíz bázisán van, és ilyen területeket nem lehet magánkézbe adni, a hatóság pedig a már meghirdetett adásvételt megtiltotta.

 A városvezetés szándékai töretlenek és komolyak. Az elmúlt hónapokban tanulmány készült, amelyben a friss geofizikai mérések egyértelműen megállapították, a karsztvíztároló közelében fekvő Tündérkert alatt kellő vastagságú és minőségű védőréteg található. A tanulmány arra is kitért, hogy a korábbi mérések is hasonlóan vastag védőréteget jelölnek meg a területen. Mindezeket figyelembe véve a tanulmány szerint szakmailag megalapozottnak tűnik a Tündérkert egy részének védőterületen kívüli besorolása. A szakmai mérések ismeretében a besorolásról a Vízügyi Hatóság dönt.

Mindezek figyelembevételével Miskolc MJV Önkormányzata azt szeretné, ha a Tündérkert már a 2022-es tavaszi-nyári szezonra megnyitna és fogadhatná a miskolciakat és a turistákat, írta korábban a városháza.

Persze, ebből sem lett semmi, mint ahogy a városháza ígéreteinek többségéből.  

A bizalmatlanságot csak fokozza, hogy miután a városvezetés kudarcot vallott, bekapcsolódott a tárgyalásokba Alakszai Zoltán, a megyei kormányhivatal főispánja, aki korábban szeretett volna a város polgármestere lenni, de  alulmaradt. A tárgyalópartnere a jelenlegi polgármester, Veres Pál  (hogy hívta, vagy kérte valaki Alakszait, hogy vegyen részt a tárgyalásokon, az eddig nem derült ki…). A miskolci ivóvíz sorsa miatt aggódók szerint a bérlőnek, aki most már a terület tulajdonosa akar lenni, és aki már több százmillió forintot befektetett a területre, túlságosan nyomós érvei lehetnek… Alakszai főispán természetesen  komolyabb lobbi erővel rendelkezik a különböző hatóságoknál, mint egy ellenzéki városvezető.

(Forrásaink szerint az sem kizárható, hogy Alakszai a következő választásokon ismét megpróbál a város polgármestere lenni és most erre gyúr. )

Természetesen kíváncsiak lettünk volna arra, hogy mi van a miskolci adófizetők pénzéből készült tanulmányban, ezért közérdekű adatkérelmet nyújtottunk be, de hiába. A tanulmány titkos, írta a városháza. Korábban a város előző polgármestere, Kriza Ákos is titkosított egy, a környék  forrásaival foglalkozó tanulmányt, amit aztán Veres Pál nyilvánossá tett.

Nem hagyjuk annyiban, panaszt tettünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál.