Skip to content

Tündérkert. A miskolci önkormányzat elgondolkoztató módon türelmes a La Crema Kft.-vel. Vajon miért?

Tündérkert. A miskolci önkormányzat elgondolkoztató módon türelmes a La Crema Kft.-vel. Vajon miért?

A legnagyobb közösségi oldalon időnként fel-feltűnnek fotók az egykor szebb napokat látott sétányokról, virágoskertekről – az egykor csodás környezetre rá sem lehet ismerni. Miközben a most is hatályban lévő bérleti szerződés tartalmazza: a bérlő saját költségére és kockázatára üzemelteti, fenntartja és karban is tartja a területet.

Bár a szerződés nem részletezi, de például a fűnyírás, a gaz eltávolítása, a terület rendben tartása minden bizonnyal ide sorolható – ezt Prokaj Tamás, a Miskolc Holding Zrt. Ingatlanértékesítési Igazgatóságának üzleti ingatlanhasznosítási vezetője ismertette.
Néhány hónappal ezelőtt is arról írtunk, hogy a bérlő szeretne további attrakciókat a Tündérkertben – de korábban jelezte az önkormányzat felé, megvásárolná a területet. Az város ettől nem zárkózott el, sőt elindította az ehhez szükséges folyamatokat. Ezt követően, 2020 novemberében született egy közgyűlési határozat az ingatlan hasznosításáról, elidegenítéséről, és ezzel a feladattal a holdingot bízta meg a testület. Itt olvasható szerződés

Érdemes tudni, hogy a mostani bérlő, a La Crema Kft. 5 évre elővásárlási jogot kapott, az önkormányzat pedig vállalta, hogy felméri a kert értékesítési lehetőségeit, és megvizsgálták, hogy az eladás mennyiben befolyásolja a közelben található Tavi-forrás működését, ami ivóvízzel látja el Miskolc egy részét. A város saját forrásból elkészíttette a tanulmányt, amiben az újabb geofizikai mérések alátámasztották: a karsztvíztároló közelében fekvő Tündérkert alatt kellő vastagságú és minőségű védőréteg található, így szakmailag megalapozottnak tűnik majdnem a teljes Tündérkert belső védőterületen kívüli átsorolása – erről azonban egy további modellezés elkészítését követően a vízügyi hatóság dönt majd, addig – a jogszabály szerint – nem értékesíthető a terület.

minap.hu

Korábban írtuk

Miért nem bont szerződést Miskolc a Tündérkert bérlőjével?

Miért nem bont szerződést Miskolc a Tündérkert bérlőjével?

Továbbra  elhanyagolt állapotban van a miskolci Tündérkert. Az eszahirnok.com információja szerint, a város és vállalkozó közötti szerződés alapján,  Miskolc már fel is bonthatta volna szerződést, mert abban az szerepel, hogy a terület karban tartják és WC-t (fizetős) biztosítanak a látogatóknak.

Megkérdezzük a Városi Sajtófőnököt.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



8 Comments

  1. Névtelen
    2022.08.14. 14:25

    Miskolc a rokonságok és panamák lápvilága. Tök mindegy ki van hatalmon. Judeo -bolsevik város, közös nevező a lé.

    4
    4
  2. Névtelen
    2022.08.14. 14:45

    A jelenlegi városvezetés ebben az ügyben, önhibáján kívül be van szorulva egy helyzetbe, amiből nem lesz egyszerű kijönni. Az előző városvezetés megállapodott a terület hosszú távú bérléséről a vállalkozóval. A bérlőnek elővételi jogot biztosítottak a területre, de ebben nem vették figyelembe, hogy egy része a jelenlegi jogszabályok szerint nem értékesíthető. Közben kiderült, hogy a vállalkozó sok pénzt belefektetve, egy valóban színvonalas dolgot hozott létre, ami a széles közönség tetszését is elnyerte. Majd a vállalkozó elkezdte a környező ingatlanokat felvásárolni és bejelentette igényét a terület tulajdonjogára is. A város, szembe menve a jogszabályi lehetőségekkel, el is indította az eladási folyamatot, de a hatóságok megakadályozták azt. Erre, a vállalkozó durcásan és látványosan felhagyott a terület gondozásával, ezzel megszegve a bérleti szerződésben általa vállaltakat. A város azonban tudja, hogy a park korábbi színvonalát nem tudja biztosítani, viszont a nép ezt követeli így, nem merik felmondani a bérleti szerződést. Most jött az ispán, meg a polgármester, hogy leüljenek közösen a bérlővel és oldják meg az ügyet. Mivel, a bérlő ragaszkodik a vételhez, a nép meg követeli a kertet, így valószínűleg valakivel aláíratnak egy szakmai véleményt, hogy mégsem zavarja a vízbázist, ha magánkézbe kerül a védterület. Ezt, szinte biztos, hogy meg fogják támadni más szakemberek, így szinte borítékolható, hogy sokáig fog még főni a vezetők feje, a népnek meg nem lesz kert. A vállalkozó közben lesöpri azokat az érveket, hogy rajta kívül mindenkinek csak az lenne jó, ha tovább élne a hosszú távú bérleti szerződés, mert a város és az emberek érdekeit csak így lehetne biztonságban tudni. Jelenleg, a vállalkozó van nyeregben legalábbis, úgy gondolja!

    • Névtelen
      2022.08.14. 17:51

      Ezek szerint elég, ha van egy kis tőkém, amit beleölök egy általam kitalált ötletbe, aztán a főispán hathatós támogatásával kész helyzet elé állíthatom a várost, hogy vagy folytatom az ötletem fejlesztését, vagy hagyom az egészet a francba, hadd verje fel a gaz az egészet egy turisztikai övezet kellős közepén? Tehát lényegében túszul ejthetem a várost annak köszönhetően, hogy az előző városvezetés elővételi jogot adott egy olyan területre, amire nem is kaphattam volna meg ezt a jogot? Most pedig a tősgyökeres közreműködésével rákényszeríthetem a várost, hogy loholjon a történtek után és próbáljon valahogy kimászni belőle?

      • Névtelen
        2022.08.14. 22:21

        Ez az ügy azért, egy kicsit bonyolultabb! Itt egy jó ötlet lett nagyon színvonalasan megvalósítva, igen sok pénzből. Ezt, lehet utánuk csinálni máshol. A baj az, hogy a vállalkozó nem gondolta át előre ezt az egészet megfelelően. Sok száz millió forintot tett az ügybe, azonban komolyabb megtérülésről még nem is álmodhat. Ehhez a fagylaltozó és kávézó nagyon kevés. Most, hogy megjött az étvágya és megveszi a környező ingatlanokat, majd a kert területét is, lehet még egy-két bevételnövelő program, de összességében ez is eltörpül a szükséges plusz beruházás, karbantartás, üzemeltetés költségéhez. Az eladásnak pont ez az egyik nagy rizikója, hogy egy magántulajdonon akár belépőjegyet is lehet szedni. Hiába ígéri meg most, hogy nem fog, később azt csinál amit akar! No, igazán akkor esnek majd a népek a város vezetésének!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük