Ünnep volt az építészeknek, ha Miskolcon járt Makovecz Imre

Miskolcra érkezett a Makovecz Imre 1935-2011 – „Ég és föld közötti építészet” című vándorkiállítás, amely a nagy mester előtt tiszteleg. Ennek részeként kedden két tárlat nyílt meg, illetve lelepleztek egy Makovecz oszlop-installációt is. Mindegyik elem célja megismertetni az iskolateremtő építész munkásságát a szakmával és az érdeklődőkkel.–

Amikor a pataki művelődési ház épült, Makovecz Imre rendszeresen megfordult Miskolcon. Vonattal járt, hazafelé, Budapest felé rendszeresen nem érte el az utolsó vonatot, így itt aludt Miskolcon, az építészek kollektív házában. Egy idő után ezek az alkalmak ünnepeké váltak. Mindenki köré sereglett, bejöttek a mi mestereink is, Bodonyi Csaba és Ferencz István, így rendszeresen kéthetente, hetente összegyűltünk attól függően, hogy mikor volt Makovecz Sárospatakon – emlékezett vissza Rudolf Mihály. Említette, amikor átadták a művelődési házat, meghívták a mesteriskolába tanárnak. 1982-84-et írtak akkor. Miskolcról négy építész nyert felvételt oda, Pirity Attila, az azóta elhunyt Horváth Zoltán,  Szőke László és Rudolf Mihály.

– Nekünk Bodonyi Csaba és Ferencz István volt a mesterünk, neki Plesz Antal. A mesterek barátsága után tőle is tanulhattunk építészetet.

Rudolf Mihály később, 2004-ben a megyei és a városi építész kamara elnökeként sokat tett azért, hogy megvásárolják a Kós-házat az építészek szakmai otthonának. Makovecz Imre Kós Károly (1883-1977) építész követőjének vallotta magát, nagyra becsülte néprajzi alapossággal dolgozó, gyűjtéseket végző munkásságát, az ő általa képviselt nép-nemzeti építészeti vonulatot vitte tovább. Így a Kós-házban is szervezett a kamara Makovecz-kiállítást, mint ahogy az általa elindított vándoriskolának is.

boon.hu