Veres Pál még nem nyilatkozott…A polgármester döntött: Székesfehérváron és környékén sem engedélyezik az erdők kivágását

Blikk-információ

Cser-Palkovics András polgármester szerint  jelen esetben is szükség van a helyi érdekek érvényesítésére/Fotó: MTI-Vasvári Tamás

Cser-Palkovics András polgármester szerint jelen esetben is szükség van a helyi érdekek érvényesítésére / Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A város tulajdonában álló erdők kivágása nem kerülhet szóba – ezzel a mondattal indítja Cser Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere azt a közösségi oldalán írt posztot, amelyben nemcsak részletesen elemzi, de meg is fogalmazza a település válaszát a kormány fakivágási rendeletére.

A politikus öt pontban foglalta össze, hogy szerinte most melyek a legfontosabb teendők:

  • A város tulajdonában lévő erdők kivágását kizárta, mivel egy évtizede dolgoznak azért, hogy az erre alkalmas területeket fásítsák, ami ellensúlyozza a gazdasági tevékenységek által okozott károkat. A Fehérvár Tüdeje nevű programhoz a kormány is milliárdokkal járult hozzá.
  • A polgármester egyeztetett a fatelepítéseket, erdőgazdálkodást végző Vadex Zrt. vezetőivel, akik arról számoltak be neki, hogy a városban és környékén tervezett erdőtelepítések folytatódnak, ahogy a városon belüli, Városgondnokság által végzett őszi faültetések is megvalósulnak. Az erdőkben húzódó földutakat sorompóval zárják le, és járőrözés is lesz, hogy megakadályozzák a falopást.
  • A természetvédelmi területeken húzódó, felbecsülhetetlen értékű erdők kivágását nem engedélyezik.
  • Az új szabályozás Székesfehérvár vonatkozásában főként a magántulajdonban lévő erdőterületek miatt jelenthet gondot. A városvezető szerint ha lazításra kerülnek a kitermelés, a pótlás, az engedélyeztetés szabályai, az a jelenlegi gazdasági helyzetben fakivágásra ösztökélheti az ingatlanok tulajdonosait, hiszen nagyon magas piaci áron tudják értékesíteni tulajdonukat.
  • Székesfehérváron kevés olyan háztartás van, ahol felmerülhet a fával való fűtés lehetősége. A polgármester ugyanakkor hozzátette: számos olyan település lehet az országban, ahol a folyamatos és megengedhető árú tűzifaellátás emberi élet kérdése.

A teljes poszt itt olvasható:

(A legfrissebb hírek itt)

A polgármester hangsúlyozta: a helyi önkormányzat segítséget nyújt azoknak, akik tűzifával fűtenek. A múlt héten bejelentett rezsitámogatási program része a szociálisan rászoruló székesfehérváriak számára nyújtott hozzájárulás a tűzifa árához, melyhez egyszeri, nagyobb összegű anyagi támogatást adnak majd, továbbá több takarékossági, energetikai, lakosságot és közszférát segítő intézkedés is kidolgozás alatt áll.