Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

L. Simon Hoppál hosszú gondolatmenetére reagálva jelezte, hogy ha mi szuverén nemzetállamok közösségében gondolkodunk őszintén, akkor

nem tehetjük meg, hogy itt Európában legyintve lemondunk olyan nagy országokról, mint Németország vagy Franciaország, hogy azok már elvesztek.

Ezt a csatát így nem nyerheti meg Magyarország a politikus szerint, és nem is mondhatunk le az egész európai hagyományról.

Majd elmesélte, hogy egy idős székely fafaragó mondta neki, hogy Orbán jó miniszterelnök, kár, hogy nincsenek barátai Európában, és ez figyelmeztető jel kell, hogy legyen szerinte, ha ez az ember így látja. „Egy fecske nem csinál nyarat„ – mondta. L. Simon egyébként a legutóbbi Tusványoson, 2019-ben már beszélt ugyanerről, akkor úgy fogalmazott egy heves vitában: „Lehet örökké mutogatni arra, hogy ezek a hülye németek nem értik, hogy mi is Európa, de így nem fog menni. (…) Nem mondhatunk le Nyugat-Európáról, nem állíthatjuk örökké szembe magunkat Nyugat-Európával.”

Demeter Szilárd ezután a Századvég felmérésére hivatkozva arról beszélt, hogy

„az európaiak velünk értenek egyet”.

Amire L. Simon vágta rá, hogy

„ez egy vaskos öncsalás”.

És hozzátette, hogy mégis azok az emberek, akik velünk értenek egyet, azokat a kormányokat választják meg, akik a magyar kormánnyal szemben fogalmazzák meg kritikáikat, és nem természetes szövetségeseink, szerte az Unióban. Ahogy Németországban sem látja, hogy elegük lenne az embereknek ebből a „piros-sárga-zöld-koalícióból”, és csinálnának egy új bármit, ami leváltja azt.

Hoppál nem engedte el a dolgot, és ő is azt állította,

„az európai társadalom többsége velünk ért egyet”,

majd hozzátette, hogy

Varga Judit és Szijjártó Péter is arról számol be mindig, hogy az európai fórumokon kint, utána, a kávészünetben meg a piszoárnál mindenki nekünk szurkol.

Demeter szerint egyébként olyan egzisztenciális nyomás lesz most Európán és az európai társadalmon, hogy meg fog változni sok mindenről az emberek gondolkodása. L. Simon szerint viszont – bár egészen biztosan megjelenik majd a súlyos egzisztenciális nyomás –, nem fog fordulatot hozni a mainstream tematikákban, az európai értelmiség, akadémiai világ gondolkodásában sem.

És ha azt gondoljuk, hogy a polgároknak elegük lesz abból, ami az Európában meghatározó országokban zajlik, sokkal inkább az anarchia felé fognak fordulni. Hiszen az ottani politikai elit küzdötte le magát oda, ahol most van, és nem látni nagy formátumú politikust sehol, nincs kit választani.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Hoppál ezután arról beszélt, hogy a kis falvakból, amelyeket képvisel a parlamentben, mennek hozzá oda emberek, és azt mondják neki – „a baranyai falvakból kristálytisztán látszik” –, hogy elképesztő, hogy mi zajlik Európában, és onnan a falujukból látják, hogy „mi a francot csinálnak ott Brüsszelben, és meddig?”.

Hoppál szerint most a progresszió a pokolba vezet, de mi lenne, ha megváltoztatnánk.

„Legyen végre progresszió a normalitás, könyörgöm!”

Demeter ezután még elmondta, hogy a kultúrharc fókusza Európában a keresztény és iszlám között lesz, amik dogmatikailag kibékíthetetlenek, így kódolt konfliktussorozatok következnek majd Nyugat-Európában. Sőt, a progresszívek ezt a mérkőzést el fogják veszíteni, és ez számunkra még nagyobb teher.

Amit még megtudtunk a beszélgetésből, Hoppál elmondása alapján a kormány most minden minisztériumnak kiadta, hol, hány milliárdot kell meghúzni, de bíznak benne, hogy a most nem elvesztett lendülettel másfél év szigor után, 2024-ben már újra felívelés jön.https://telex.hu/belfold/2022/07/22/tusvanyos-2022-l-simon-laszlo-demeter-szilard