Nem kellene erőltetnie ezt a jóslás dolgot, valahogy az a lázadás éve sem igazán jött be pár évvel ezelőtt, amikor azt vízionálta, hogy a szélsőjobbos haverjai átveszik a hatalmat az EU-ban.
Ezt az “Európa hanyatlik” történetet Spengler már száz évvel ezelőtt megírta, valahogy mégis eldöcög ez a vén kontinens, Orbán pedig még mindig ezen rugózik.
Két veszélyes dolog hangzott el ma szerintem. Az egyik egy elég nyilvánvaló hűségnyilatkozat Putyin mellett. (Nem volt véletlen, hogy orosz szavakat használt a kis humorzsák.) A beszédében Amerikát gonoszabbnak állította be, mint Putyint, aki február óta egy szuverén országban gyilkol halomra civileket. Egy NATO-tagállam miniszterelnökétől ez több mint furcsa.
A másik durva dolog a nyílt rasszizmus. És nem csak ízlésbeli probléma ez, mert az ilyen beszéd civilizált országokban már csak abszolút marginális szélsőjobbos pártocskákban és kapatos ókonzervatív öregurak tarokkpartijain hallható, hanem az a nagy gáz, hogy ezzel meghatározta az agymosó fidesz-média egyik fő témáját az elkövetkező évekre. Attól tartok, meg fognak szaporodni a színesbőrű egyetemisták elleni támadások, és azon sem lennék meglepve, ha a romaellenes hangulatot is tovább szítanák.