Mélyzuhanásban a Forint: menthető még a magyar fizetőeszköz?

A 2022-es év eddig nem alakult túl fényesen sem a világnak, sem pedig a Forintnak, Magyarország hivatalos fizetőeszközének. Bár áprilisban (amikor már javában dúlt a orosz-ukrán háború) még messzinek tűnt a 400 Ft-os euró ár, ma már ott tart a Forint, hogy örülhet, ha ezen a szinten megáll lejtmenet. 

Mi okozza a Forint zuhanását?

A forex kereskedés hívei most valószínűleg a fejüket fogják, hogy nem vártak mostanáig, és még áprilisban eladták az eurójukat. Nos, az országnak és a lakosságnak rossz hír, de nekik nem, hogy a Privátbankár elemzése szerint akár 450 Ft-ba is kerülhet egy euró mire 2023-ba átlépünk. A forint zuhanásának a következők: választási túlköltekezés, helyreállítási pénzek szórása, korrupció, orosz-ukrán háború, magas infláció, gazdaságpolitika, adókivetések,  (újabb) veszélyhelyzet kihirdetése, a gránitszilárd Alaptörvény sokadik módosítása.

A Forint zuhanásáról részletesebben

Ahogy azt megtörtént már többször is, a forint-euró árfolyam nagyon ingataggá vált, és ez a folyamat sem ma kezdődött, bár az mégis látható, hogy viszonylag egyedi a jelenség. A közép-európai térségben a forint a legváltozékonyabb deviza, és ennek bel- és külpolitikai illetve gazdasági okai is vannak. 

Politikai okokat nézve az elmúlt pár hónapban voltak érdekességek:

  • Az egyik, talán legnagyobb jelenség a Fidesz választási győzelme, és a parlamenti patkó átrendeződése az ellenzéki oldalon. 
  • Ezt megelőzte egy olyan mértékű, lényegében fedezet nélküli állami osztogatás, ami azt hozta magával, hogy az államháztartás hiánya is ugrott egy nagyot. 
  • Ha ez nem lett volna elég, elszabadult a háború nyomán az élelmiszerek ára is, sőt a különböző Oroszország elleni embargók sem könnyítettek a dolgokon. 

Tavasszal némi spekuláció is hozzájárult a forint gyengeségéhez, majd az új kormány felállása után jött a hidegzuhany második fele: 

  • elindították a jogállamisági eljárást Magyarország ellen (arról nem is beszélve, hogy van még nyitott kötelezettségszegési eljárás is), 
  • Megszorítások jönnek, s ezzel lényegében önmagát (újra) meghazudtolta a kormány. 

A közgazdaságot és a gazdaság működését csak hírből ismerő extraprofitadó, a különböző árstopok és a továbbra is dübörgő magyar infláció csak gyengíti az ország nemzetközi megítélését, ami a forintot is gyengíti. Egy jelentős, Magyarországtól, illetve a szomszédos országban zajló háborútól valamennyire független negatív tényező az, hogy az USA-ban is a vártnál nagyobb inflációt jósolnak.

Mi lehet a megoldás?

Számos olyan döntést lehetne meghozni, amelyek segítenék, hogy a forint ne essen áldozatul a háborúnak és az átgondolatlan, elméletben a családokat védő (de valójában őket ugyanúgy sújtó) gazdaságpolitikának.

 

Az egyik legfontosabb kérdés, amire minél hamarabb választ kellene találni az nem más, mint az Európai Unióval való megegyezés, hiszen több ezer milliárdnyi helyreállítási pénz rekedt bent, amit addig nem kap meg a NER, amíg nem kerülnek visszavonása a problémás törvények, illetve Magyarország kormánya nem tesz semmit a korrupció visszaszorítása érdekében. Már a korábban kegyvesztett Navracsicsot is bevetették, tehát hajlandó a kormány tárgyalni Brüsszellel, igaz, ezzel megint csak saját magukkal mennek szembe. A forint helyezetét stabilizálhatná az is, ha Magyarország nem törekedne minden áron arra, hogy megint hintapolitikát folytasson, aminek az lehet megint a vége, hogy a rossz oldalon esik ki abból a hintából, fejjel előre. Az oroszokhoz való évtizedes simulás, az energiafüggőség kialakítása miatt nagyon nehéz helyzetben van Magyarország, és bizony, nem úgy tűnik, hogy a nemzetközi környezet ezt annyira díjazza.

 

Jelentős és kívánatos lépés lenne, ha a 8 ágazatot sújtó különadókat szép lassan kivezetnék, vagy legalábbis addig finomítanák, még végül nem marad belőle semmi. Ezt persze nem várhatja senki sem, hiszen a rezsicsökkentés és a honvédelem zászlaja van most kitűzve, ami miatt a megvédendő családok zsebébe még mélyebben bele kell nyúlni. Hiszen megmondta a miniszter is, hogy a járvány alatt a családoknál meg a vállalkozásoknál sok pénz maradt… azt már nem tette hozzá, hogy most ezt tervezik visszavenni, ráadásul kamatostul. Mindenesetre már a számos kritikát kapott extraprofit-adó törvény visszavonása is sokat enyhítene a forintra nehezedő nyomáson.

 

A Szent-Grál megoldás: gazdaság-poltika

A forintra az első csapást mindig belülről mérik, hiszen az átgondolatlan, korrupcióval átszőtt gazdaság az, ami instabil alapokat ad a fizetőeszköznek. Az MNB hétről hétre próbálkozik azzal, hogy a kamatlábakat emeli, de amíg nincs stabil és szabad versenypiac, amíg vannak kivételezettek, a mások meg csak vergődnek, hogy felszínen maradjanak, jelentős erősödés nem várható. Pedig az országba eddig öntött eurómilliárdok felhasználásával lehetett volna igazi termelést végző helyeket létrehozni, ezzel erősítve a belső gazdaságot, ami versenyképesség tette volna az országot.