MISKOLC. ÍGY NÉZHET KI A FŐTÉR MELLÉ MEGÁLMODOTT ÉPÜLET
A tervezés több mint két évig tartott, mely során a város és a beruházó szorosan együttműködött. Az elkészült koncepciót csütörtökön egy szakmai prezentáción mutatták be. A látványtervekből néhányat a minap.hu rendelkezésére bocsátottak, melyeket most olvasóinknak is megmutatunk.

 

 

– Mondhatni hosszú idő, két és fél éves tervezési folyamat után jutottunk el arra a pontra, hogy most már csak az építési engedélyekre várunk, ez azonban azért volt így, mert mindkét fél nagyon komolyan gondolta, hogy ide, a főtér mellé egy nagyon jó épületet kell előbb megálmodni, majd pedig felépíteni – ezt már Szunyogh László mondta el lapunknak.
A főépítész úgy fogalmazott, véleménye szerint az eddig legjobb beépítési koncepció készült el a területre, ami annak is köszönhető, hogy igyekeztek tanulni a korábbiak hibájából. „Az építtető nagyon nagyvonalú tervet készített el, melyben az a nagyszerű, hogy remekül beilleszkedik a belváros szövetébe, de nincs túlcizellálva, így szolgálja a funkcióját is, nem aprózza el lehetetlen megoldásokkal” – tette hozzá.

Illeszkedik a városszövetbe

A beruházás során két épület jön létre – vázolta Szunyogh László –,  előttük és közöttük pedig nagy teresedések lesznek a földszinten üzletekkel, vendéglátóhelyekkel.

„Alaprajzilag az épületek olyanok, mintha egy idézőjelet formálnának, így átjárást biztosítanak az Erzsébet tér és a főtér között. Köszönhetően a kialakításnak, a jelenleg a közeli társasház déli homlokzata nem egy közeli házfalra, hanem egy térre fog nézni, és bizonyos szögekből még a jelenlegi panoráma, vagyis a történelmi Avas is látszani fog” – mondta a főépítész.

A Kálvin János utca irányából az épület visszalép, így a közeli buszmegállónál is egy teresedés alakul ki, ami viszont fontosabb, hogy a fürdő épülete és kupolája szabadon marad, továbbra is érvényesülhet, és nem tolul rá egy nagy épület.

– Mivel fontos volt számunkra, hogy a történelmi Avasról milyen lesz a látvány, az épület tetőrésze összerendezett, nem lesznek rajta szanaszét dobálva gépészeti egységek – részletezte a város főépítésze, aki hozzátette: a külső burkolatban a tégla fog dominálni, ami azért szerencsés, mert a közeli Erzsébet térre is ez jellemző.

egy szakmai prezentáción mutatta be a tervező, ezt követően pedig már csak az építési engedély megszerzése lesz hátra. A beruházó reményei szerint ezt követően az építkezés még idén, a harmadik negyedévben el tud kezdődni.