A Buba nincs kész, de

Budapest-Balaton kerékpárral

A kerékpárt szállítva:

 

Aki családi túrákban, rövidebb távokban, rekreációs bringázásban gondolkozik, egyértelmű, hogy nem fog letekerni a Balatonra. Legtöbben azok sem tesznek így, akiknek egyébként nem lenne riasztó a több, mint 100 kilométeres távolság Budapestről. A megszokott forgatókönyv szerint autóval vagy vonattal eljutunk a Balatonra és a nyaralóhelyről szervezzük a túrákat – immár a BB365 app segítségével, amit a Google Play és App Store-okból egyszerűen le lehet tölteni.

 

Autóval minden a megszokott módon történik, talán csak a megfelelő kerékpárszállítót érdemes megemlíteni. Sok más dologhoz hasonlóan a biztonság érdekében ezen a kiegészítőn sem szabad túlságosan spórolni. Vonattal is igen jók a lehetőségeink, hiszen a MÁV a Balatonra tartó szerelvények esetében kimondottan figyel a megfelelő bringaszállító kapacitásra. Sőt, lehet váltani úgynevezett kerékpáros túrajegyet, melynek ára távolságtól függetlenül egységesen 420 forint, applikációból vásárolva 10% kedvezménnyel.

 

Kerékpárúton is lejuthatunk…

 

A cikk íródásának pillanatában hivatalosan még nem adták át a Budapest-Balaton kerékpárút (Buba) minden tervezett szakaszát, de jó esély van rá, hogy ebben az évben összeérnek az elkészült bringás útvonalszakaszok. Vagyis lehetővé válik, hogy az autóforgalmat elkerülve eltekerhessünk Budapesttől a Balatonig körülbelül 110 kilométer hosszan.

 

Budapestről, illetve Budaörsről kezdve Törökbálintig vegyesen találunk kerékpárutat, valamint alacsony forgalmú kertvárosi utcákon kitáblázott szakaszokat. Törökbálinttól azonban gyakorlatilag egybefüggő, európai színvonalú, új bringaúton folytathatjuk tovább a tekerést. Ráadásul a látvány sem utolsó, különösen a Biatorbágy-Etyek közötti új részen. Ezen a ponton teljesítettük is a táv negyedét.

 

Etyektől Tordasig vadonatúj, több mint 10 kilométeres kerékpárút vár, majd egy közel 20 kilométeres szakasz építése Velencéig most folyik. 2022. nyarára készül el. Tulajdonképpen ez a legfontosabb hiányzó láncszem, hiszen Velencétől Fehérvárig, majd Balatonakarattyáig most is megoldható már a biztonságos kerékpározás.

 

Folynak azonban továbbra is a korszerűsítések, hogy minél gyorsabb, kényelmesebb és biztonságosabb legyen a haladás. Több helyen felül vagy aluljáró, kerékpáros hidak kerülnek kialakításra. Kisfalud és Székesfehérvár között az új szakaszon például aluljáró segítségével keresztezhetjük a 7-es számú főutat, a Polgárdiig vezető részen pedig kerékpáros hidak épülnek a 7-es és a 8-as számú főutak, valamint a csatornák keresztezésénél. A 710-es főutat elérve Balatonakarattyáig már eddig is kész volt a balatoni bringás körútig vezető szakasz, melyen folyamatosan zajlanak a felújítások.