Kiss Jancsi még nem lehet biztos a dolgában. 2369 szavazatot még nem számoltak meg…

Tiszaújváros környékén két kisebb települést is magabiztosan nyert Jézsó Gábor, de választókerületi szinten esélye sem volt. A fideszes Koncz Zsófia 60 százalékot szerzett, és számos településen a 70 százalékot is meghaladta a támogatottsága. (Koncz két éve 51 százalékkal nyert, pedig már akkor is közösen indultak ellene az ellenzéki pártok. Vasárnap kiderült, hogy az országban szinte sehol sem működött az összefogós matek, mivel 2018 óta darabokra szakadt a valaha egymilliós jobbikos tábor.)

Mi történt az ellenzéki bázisokkal?

Ahhoz képest, hogy 2019-ben hat megyeszékhelyen is elvitte az ellenzék a polgármesteri széket, most csak Szegeden és Pécs egyik felében tudott győzni.

  • Miskolc: senki sem érte utol Veres Pált

Miskolcon 2019-ben 55 százalékkal (35 100 szavazattal) választották polgármesterré Veres Pált. Az országgyűlési választásokon a város egyik fele a Borsod 1-es, a másik a Borsod 2-es körzethez tartozik. Ha együtt kezeljük a két miskolci részt, a fideszes jelöltek vamivel kevesebb, 34 600 szavazatot kaptak, tehát rosszabbul szerepeltek Veresnél. Az ellenzéki jelöltekre viszont ez még inkább igaz, rájuk 33 100-an szavaztak.

Az átjelentkezőktől és a külföldről érkező szavazatok valamelyest még változtathatnak a képen. A teljes Borsod 2-es választókerületet papíron akár meg is fordíthatja az ellenzék (1030-cal vezet a fideszes jelölt, és 2369 szavazatot nem számoltak meg), de ez inkább matematikai esély.https://444.hu/2022/04/06/telepulesek-ahol-gyozott-az-ellenzek-es-a-bazisok-amiket-elvesztett