Miskolc fát kapott. Huszat

Kedden és szerdán összesen húsz darab fát ültetnek el Miskolc különböző pontjain, ennek volt első, sajtónyilvános állomása a tapolcai elágazásnál történt ültetés. A városi főkertész elmondása szerint ezeket a növényeket Miskolc a VárosFa programnak, vagyis a MOL-Új Európa Alapítvány, az Agrárminisztérium, a Megyei Jogú Városok Szövetsége és az Országos Erdészeti Egyesület közös fenntarthatósági programjának részeként kapta.

–  A program keretében eddig ezerháromszáz településen már több mint harminchatezer fát sikerült elültetni. Idén újdonság volt, hogy a szervezők kiszélesítették a programot, így már a tízezer fő feletti városok is pályázhattak fákra. Ennek köszönhetően most hétezer facsemete kerül a nagyobb városokba. Miskolc a tavaszi mintaültetés sorozat részeként húsz fát kapott – mondta Czifrusz Natália.

A fák helyszínét a főkertész a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. munkatársaival egyeztetve jelölte ki. A Testvérvárosok útja mellett jut még facsemete a Tiszai Pályaudvar és a Hadirokkantak útja közötti területre, a kerékpárút mellé, a Blaha Lujza utcai parkba, a Kiss Ernő utcán a Szinva patak mellé és a Bánfolyás utca környékére.

Veres Pál polgármester hangsúlyozta, Miskolc számára egy percig sem volt kérdés, csatlakozzon-e a VárosFa programhoz. „Az önkormányzat a Nagy-Miskolc program keretében azt vállalta, hogy öt év alatt tízezer, vagyis évente kétezer fát ültet. Ez a húsz fa része az idei vállalásunknak, de nagyon fontos, hogy a következő hónapokban folytatódik az önkormányzat programja is, a szakember megkezdik a tavaszra tervezett fapótlásokat és faültetéseket is – zárta a városvezető.

minap.hu