Ipari mágnes ipari felhasználásban – Mit érdemes tudni róluk?

 

 

 

 

A legtöbb embernek, amikor mágnesre gondol, akkor általában a mindennapi élet során használt kis elemek jutnak eszébe, mint például a hűtőmágnes vagy az ékszereken használt kapcsok, játékok. Az ipari mágnes viszont egészen mást jelent.

 

Ipari mágnes – Milyen célokra alkalmazzák leginkább?

 

Az ipari mágnesek felhasználási területe sokrétű. A bányászatban például a fémek elválasztására használják. A gyógyszergyártásban a vasrészecskék eltüntetésére alkalmazzák. A repülőtéri kifutópályákat is mágnessel takarítják, hogy megszabaduljanak a fémhulladékoktól. Ezen kívül az ipari mágnes sok berendezés fő alkotórészeként is szolgál. Ilyenek lehetnek például a transzformátorok, elektromos motorok, erősítők és még sok más hasonló ipari készülék.

 

Ipari mágnes típusai

 

Az ipari mágnesek két fő fajtája a permanens (állandó), illetve nem permanens (elektro) mágnesek. A nem permanens mágnesek olyan elektromágnesek, amelyeknek külső elektromos áramra van szükségük ahhoz, hogy mágneses mezőt legyenek képesek létrehozni.

 

Az ipari mágneseket feladatunk szerint is csoportosíthatjuk:

 

  • Fémek szétválasztása
  • Fémhulladékok elválasztása
  • Ipari berendezések tisztítása és karbantartása

 

A különféle mágnestípusokat gyakran háztartási és ipari berendezések védelme érdekében alkalmazzák.

 

Ipari mágnes specifikációk és felhasználási területek

 

A fémhulladékok elválasztására javasolt eszköz többek között a nagy teljesítményű CSMP permanens mágnes, amely kimondottan aprított (fém)hulladék szortírozására alakított ki a gyártó IFE. Felhasználó egységei közé sorolandók továbbá a hulladékégetők (pl.: salakfeldolgozás, elhasználódott jármű) elektronikai vagy a települési hulladékfeldolgozás, illetve újrahasznosítás.

 

A permanens mágneslapokat és rácsokat az átfolyó ömlesztett anyagokból történő mágnesezhető elemek leválasztására használják jellemzően akkor, ha nincs túl sok leválasztandó fémhulladék. Felhasználási területek például a homok-, üveg-, kerámia-, cement-, élelmiszer-, gabona- és műanyagipar is.

 

A berendezések védelme érdekében megbízható szolgálatot tesz például az IFE MEQL szalag fölé függesztett elektromágnese, melynek feladata a mágnesezhető fémek leválasztása az anyagáramból. Ez gyakran a törő/aprító vagy egyéb berendezés védelme érdekében történik.

Felhasználási területei: fémipar, bányászat, mezőgazdaság, újrahasznosítás, üveg- és ásványipar, valamint a faipar.

A dobmágnes az egyik legáltalánosabb kialakítású mágnes típus, használata széles körben elterjedt. Területei például a fémipar, öntödék, kőbányászat, mezőgazdaság, cementipar, faipar vagy bányászat.

 

A dobmágnesek egyes fajtája folyadékok esetében is használható. Az IFE vizes dobszeparátorokat mágnesezhető közegek regenerálására, szuszpenziókból mágnesezhető fémek kivonására és vasérc koncentrálására használják. Felhasználási területe lehet a fémipar, homok és kavicsfeldolgozás, bányászat, illetve ásványi anyagok feldolgozása.

 

Összegzés

 

Láthatjuk, hogy napjainkban számos típus elérhető az ipari mágnesek kínálatában. Mivel ezen gépek főként ipari felhasználásban előforduló eszközök, jellemzően nagyobb árkategóriát képviselnek. Így ilyenkor általános ajánlás a témáról szóló cikkek többszöri átolvasása, illetve akár a hazai forgalmazóval is érdemes lehet felvenni a kapcsolatot a biztos vásárlás érdekében.