Mint a spanyol polgárháború idején… Megy a SAS – Special Air Service  meg az idegenlégió is
 A Mirror brit lap értesülése szerint a különleges egységek (SAS – Special Air Service) obsitos veteránjai tartanak Ukrajna felé, hogy megsegítsék az oroszokkal élet-halál harcot vívó országot. Mindez még nem jelenti azt, hogy a brit hadsereg beavatkozott volna az ukrajnai harcokba, ugyanakkor figyelemre méltó fejlemény.

Az SAS (Különleges Légi Szolgálat, Special Air Service) a brit haderő legfontosabb és legnagyobb harcértékű speciális alakulata. 1941-ben, a második világháború elején hozták létre, és elismerten a világ egyik legkiválóbb és legjobban kiképzett katonai egysége.

A Mirror úgy tudja, hogy a SAS 40 és 60 év közötti obsitosaiból létrehoztak egy alakulatot – mintha csak A feláldozhatók című kalandfilmet látnánk –, amely Ukrajnába tart a hazáját az orosz támadókkal szemben védelmező ukrán hadsereg megsegítésére. Önkéntesekről van szó, az akciót – a lap információja szerint – nem a brit kormány finanszírozza és szervezi.

A kiszolgált ejtőernyősök csatlakoznak az ukrán hadsereghez, és részt kívánnak venni a harcokban. Az önkéntes egység tagjai között mesterlövészek, továbbá a légvédelmi és tankelhárító fegyverek kezelésében járatos specialisták vannak, akik értenek a rettegett Stinger és Javelin rakétákhoz. A Mirror szerint az akciót nem a brit kormány, hanem egy meg nem nevezett európai ország pénzeli egy katonai magáncégen keresztül. Állítólag már több mint egy tucat SAS-veterán érkezett Ukrajnába, és további kiszolgált specialisták vannak úton Kijev felé.

A veteránok ezzel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felhívásának tesznek eleget, aki katonai segítséget kért a külföldtől. Az ukrajnába tartó SAS-obsitosok többségükben az iraki és az afganisztáni háború veteránjai.

A Mirrornak nyilatkozó SAS-exkatona szerint nagyon sok leszerelt specialista menne harcolni Ukrajnába, és személyükben a világ legképzettebb harcosai sietnének az ukránok segítségére. És az is köztudott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök igen nagyra tartja a SAS katonáit.

Ugyancsak friss hír, hogy a Francia Idegenlégió engedélyt adott ukrán származású katonáinak, hogy felszerelésükkel, fegyvereikkel együtt csatlakozzanak az ukrán hadsereghez.

Szintén a Mirror információja, hogy valamelyik balti országban készenlétben áll egy SAS-egység – ez már hivatalos, brit szolgálatban álló aktív alakulat –, amelynek az a feladata, hogy adott jelre Kijevbe repüljön helikopterrel, és közös amerikai–brit hadművelet keretében kimentse az ukrán fővárosból Zelenszkij elnököt – ha erre szükség mutatkozna.

Az orosz hadsereg eddig 191 tankot, 29 repülőgépet, 816 páncélozott szállító harcjárművet, 291 teherautót és 60 üzemanyag-szállító tartálykocsit veszített – ezek független forrásból meg nem erősített adatok.

A Dnevnik úgy tudja, hogy harcedzett horvát önkéntesek is Ukrajna felé tartanak.