A CIA és Izrael is azzal számol, hogy szerdán megindul az orosz invázió Ukrajna felé. A magyar konzuli szolgálat is felhívást tett közzé. 

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök távozásra szólította fel az Ukrajnában élő izraelieket, és elrendelte, hogy szerdáig evakuáljanak minél több jelentkezőt – jelentette vasárnap a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. Az MTI szemléje az írja, az Ukrajna elleni orosz inváziótól tartva a miniszterelnök – noha vallásos zsidóként szombaton csak emberéletek védelmében, különösen fontos célból végez munkát – helyzetértékelést tartott szombaton annak érdekében, hogy felgyorsítsák az izraeliek evakuálását. Szombat este szigorították az ukrajnai utazási figyelmeztetést is, és Bennett felszólította az izraelieket, hogy haladéktalanul hagyják el az országot.

Aki lehet, haza utaztatnak

Izraelben úgy vélik, hogy várhatóan szerda reggelig lesz lehetséges a légiközlekedés zavartalan fenntartása Ukrajnában, és ezért megkezdték az Odesszába és Kijevbe tartó izraeli járatok sűrítését, hogy a határidőig minél többen elhagyhassák az országot – hangzott el a katonai rádióban vasárnap.

Jeruzsálem állandó kapcsolatban áll az amerikai kormányzattal, s tájékoztatták az izraeli vezetést Joe Biden amerikai elnök orosz kollégájával, Putyinnal folytatott beszélgetése után is, amely az amerikai források szerint nem vezetett jelentős változáshoz.

 

 

CIA: szerda kritikus lehet, a magyar külügy is felhívást tett közzé

A Speigel is arról írt tegnap, hogy a CIA szerdai nappal számol, akkor indulhat meg a támadás. A legtöbb nyugati ország megkezdte állampolgárai kimentését Ukrajnából, illetve felszólították a lakosságot, hogy aki Ukrajnába tervezett utazni, az halassza el, mert a biztonságát nem tudják garantálni.

Az ukrajnai utazások elhalasztását javasolja a konzuli szolgálat a honlapján olvasható ajánlásában. “Az Ukrajna és Oroszország között az utóbbi napokban kialakult feszültségre tekintettel kérjük, hogy az Ukrajnába utazásuk szükségességét fontolják meg és lehetőség szerint halasszák későbbre” – áll az ajánlásban. Mint írták:

ismét felhívják az állampolgárok figyelmét, hogy ha mégis az utazás mellett döntenek, vagy a térségben tartózkodnak, regisztráljanak konzuli védelemre.

Az utazóknak és az országban tartózkodó magyaroknak azt tanácsolják, hogy szorosan kövessék figyelemmel a helyi híreket és a közösségi médiát, és tartsák be a hatóságok utasításait.

Amennyiben bárki úgy dönt, hogy a konzuli szolgálat felhívása ellenére az országba utazik, vagy ott marad, vegye figyelembe, hogy a biztonsági helyzet következtében a konzuli szolgálat nem feltétlenül tudja garantálni a segítségnyújtást – fogalmaztak a frissített ajánlásban.

Három forgatókönyv az orosz benyomulásra

CNN szerint az invázióra három lehetséges forgatóköny van: a donyecki régió felől indulhatnak az oroszok (itt nagyarányú csapatösszevonások voltak a határ mellett), de benyomulhatnak a 2014-ben annektált Krím felöl vagy Fehéroroszországból, ahol szintén jelentős számú orosz csapatok állomásoznak.

Kijev közben nyugalomra inti a világ közvéleményét, mint pénteken jelezték, tudatában vannak a helyzet súlyosságának, de akkor még nem számoltak az invázió tényleges megindulásával.