Francia források szerint Macron azért került a hosszú asztalhoz, mert nem akart PCR-tesztet csináltatni a Moszkvába érkezésekor.

Orbán Viktor stábjában valakinek pozitív lett a koronavírus-tesztje, ezért kellett a négymeteres asztalnál tárgyalnia Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – írta Twitteren a Le Figaro munkatársa, a posztot a 444.hu szúrta ki.

A magyar miniszterelnök a látogatás után a szokásos Kossuth rádiós interjúban is megemlítette az asztalt, de azt nem, hogy lett volna magyar fertőzött a környezetében. Csupán annyit mondott, hogy Putyint annyira védik, hogy különleges szabályok közt fogadja vendégeit.

Később Emmanuel Macron francia elnök is a hosszú asztalnál kötött ki, a Times szerint azért, mert nem akart az érkezésekor PCR-tesztet csináltatni, féltette a DNS-ét az orosz titkosszolgálatoktól. A Tweet szerint Orbánt tesztelték a megbeszélés előtt.

Korábban a The Guardian írt arról, hogy Putyin hírhedten paranoiás, amikor a Covid–19-ről van szó, az egész járványidőszakot védett burokban töltötte. Sokkal több elővigyázatossági intézkedést tett, mint bármelyik nyugati partnere. Hiába kapta meg már az emlékeztető oltást is, ha valaki találkozni akar vele, annak két hetet karanténban kell töltenie. Egy valaki azonban egészen közel került hozzá, minden koronaaggály ellenére is: a kínai elnök az olimpia megnyitóján kartávolságra állt tőle, ami egyben jelképezte szoros szövetségüket, miközben a Nyugattal egyre fokozódik a feszültség.