Lézerpont. Az idén és 2023-ban 80-80, 2024-ben pedig 90 milliós fizetési kötelezettsége lesz a miskolci önkormányzatnak

A teljes vételárat – a megállapodás szerint – 4 esztendő alatt fizeti ki az önkormányzat. Az első részlet, 40 millió forint az adásvételi szerződés megkötésekor volt esedékes. A továbbiakban idén és 2023-ban 80-80, 2024-ben pedig 90 milliós fizetési kötelezettsége lesz az önkormányzatnak.

 

A magyar kormány a 2006/2021. (XII. 29.) számú határozatával engedélyezte Miskolc számára „az ingatlan tulajdonjogának megszerzésére irányuló éven túli kötelezettségvállalást”.

 

Ez a döntés alapfeltétele volt az adásvételi szerződés hatálybalépésének.

 

Méltó hely az örökségnek

 

Mint ismert, a miskolci önkormányzat azért vásárolta meg a Lézerpont épületet, amely szerves részét képezi a városlakók körében közismert Tokaj Vendéglátóháznak, mert itt található a Kárpát-medence népviseletei néven ismert gyűjtemény, amelyet az azóta elhunyt Barna György lokálpatrióta gyűjtő ajándékozott Miskolcnak még 2013-ban. Az adományozó azt kérte, hogy méltó kiállítóhelyet hozzanak létre a gyűjteménynek, és tegyék azt minél több látogató számára hozzáférhetővé.

 

Az előző – dr. Kriza Ákos polgármester vezette – önkormányzati vezetés égisze alatt született meg az a pályázat, amelynek célja az volt, hogy a Herman Ottó Múzeum Görgey utcai központi épületének bővítésével alakítsák ki a kiállítóterületet, amely méltó helyet biztosíthat a Kárpát-medence népviseletei gyűjteménynek.

 

A projekt azonban lelassult, mert ugyan volt nyertese a közbeszerzési eljárásnak, ám az építőipari árak emelkedése révén a rendelkezésre álló mintegy 700 millió forint nem volt elegendő a projekt megvalósításához. A helyzeten a magyar állam segített 2020. decemberben, amikor mintegy egymilliárd forintra egészítette ki a projekt pénzügyi keretét.

boon.hu infó