Közpénzből vesznek covid-teszteket a focistáknak

Tíz NBI-es futballklub összesen 425,1 millió forint TAO-támogatást igényelt járvány elleni védekezésre, írja az Mfor. A közpénz jelentős részét, 400,1 millió forintot tesztekre költöttek, 4,4 milliót pedig fertőtlenítőkre.

A legtöbbet az MTK (124,8 millió), a Honvéd (98,5 millió) és a Gyirmót (80,6 millió) igényelte erre a célra. A 12 csapatos mezőnyből egyedül a MOL Fehérvár és a felcsúti Puskás Akadémia nem élt a lehetőséggel, amit a kormány teremtett meg számukra 2020 novemberi adócsomagjában.

 Újpest-MTK meccs decemberben  Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

Miközben a klubok ingyen tesztelhetik a játékosokat és más alkalmazottakat, a lakosság elég nehezen fér hozzá a tesztekhez. A háziorvosok csak különösen indokolt esetben, egyértelmű tünetek és egyéb feltételek mellett írhatnak elő ingyenes tesztet, ráadásul az ellátórendszer leterheltsége miatt sokaktól csak késve tudnak mintát venni. A PCR-teszt hatósági ára 19 500 forint, a gyorstesztet pedig patikában lehet beszerezni, változó áron, de szintén több ezer forintért.

A kormány többször elutasította a széleskörű tesztelésről szóló javaslatokat, ugyanúgy a járvány elején, mint most, amikor példátlanul gyorsan terjed a vírus. Így van ez az iskolákban is, ezért rengeteg szülőnek kell mélyen a zsebébe nyúlnia.https://444.hu/2022/01/25/kozpenzbol-vesznek-covid-teszteket-a-focistaknak