Skip to content

Több mint 150 ezer magyarnál nincs otthon fürdőszoba és wc

Lényegesen javult a legszegényebbek lakhatási helyzete, de csak addig, amíg nem nézzük meg, hogy a régió többi országában mi a helyzet.

Az Európai Unió közös statisztikai hivatala, az Eurostat által készített jelentés alapján a teljes magyar társadalom 20,4 százaléka, vagyis több mint 1,98 millió ember élt 2020-ban olyan otthonban, ahol a tető vagy falak átáztak, megpenészedtek, vagy a nyílászárók cserére szorultak – írja az Mfor.hu. Ezen a téren évek óta folyamatos a fejlődés, hiszen 2018-ban még 22,5 százalékon állt ugyanez a mutató – tették hozzá. Az érintettek legtöbbjük keresete nem érte el az átlagjövedelem 60 százalékát, vagyis a 105 529 forintot.

2010 óta lényegesen javult itthon a legszegényebbek lakhatási helyzete, de a régiós adatokkal összevetve nemcsak a V4-es országok, hanem Románia legszegényebb lakói is jobb körülmények közt élnek.

Jobb a helyzet – legalábbis régiós összehasonlításban –, ha azt nézzük, hogy nagyságrendileg hány magyarnak jelent problémát az ingatlanának megfelelő felfűtése. Ez 2020-ban a lakosság 4,2 százalékát, nagyjából 409,5 ezer embert érintett. Nemzetközi összehasonlításban Magyarország összességében a harmadik a régióban, hiszen a szegénységi küszöb alatt élő románok közel negyedének (23,4 százalék) és a szlovákok 19,2 százalékának okozott gondot a fűtés. A helyzet Csehországban a legjobb, ott 6,8 százalék szembesült ezzel a problémával.

Bár a többség számára feltehetően természetes a fürdőszoba megléte, még mindig sok háztartásban nincsenek megfelelő tisztálkodási lehetőségek – igaz, a helyzet javul. Az Eurostat számai alapján 2020-ban a magyarok 1,6 százalékának hiányzott otthonából egy zuhany vagy fürdőkád, a probléma így nagyjából 156 ezer embert érintett.

Az Mfor két évvel korábbi cikkében még 381 ezer olyan magyarról írt, akiknél nincs beltéri, lehúzható angol wc. Míg 2018-ban a lakosság 3,9 százaléka volt kénytelen nélkülözni ezt az alapvető szükségletet, 2020-ra ez a szám jelentősen lecsökkent 1,6 százalékra. Így csakúgy, mint a fürdési lehetőségek esetében, szintén nagyjából 156 ezren voltak kénytelen megfelelő mellékhelyiség nélkül élni.               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.2 Comments

 1. Névtelen
  2022.01.23. - 17:35

  90%-a cigány és nem magyar.
  Így helyes az állítás,de java részük nem is igényli.

 2. Névtelen
  2022.01.23. - 17:47

  Orbán a hibás, mert 10 év alatt nem volt képes felépíteni a mindenki által vágyott
  szocializmust a kapitalizmus talaján.

  Feri mindent megtett. Még megértést is kért. Az “igazságosabbá..” felismerése olyan nagy hatású volt, hogy minden volt KGST ország szeretné megkapni.
  Kénytelen leszünk Böszmét exportálni, mint a posztkádárizmus versenyképes
  termékét.

  “Gyurcsány: “nem akarunk Párizst”
  2005. november 19. 17:05

  Magyarország megértést kér az Európai Bizottságtól, mert bár tudja, hogy a fejlettebbé válása és igazságosabbá tétele érdekében szükséges változtatások terhelik a költségvetést, de “nem akarunk Párizst, nem akarunk éhséglázadást, nem akarunk fejletlenségben hagyott régiókat” – mondta Gyurcsány Ferenc, Jose Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével folytatott megbeszélése után. A magyar költségvetés kapcsán rögzítette: az államszerkezet, az egészségügyi rendszer és a közoktatás igazságosabbá tétele érdekében szükséges változtatások Magyarországon nem történhetnek meg diktátumokkal, úgy, hogy a szükséges változtatásokban nem ért egyet az ország egésze, azokat a politikai elit kikényszeríti.”

  Orbán az apró simítások elvégzésére is képtelen. 😁🤣😂😁 Csak diktátumai vannak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.