Egyenlőség Roma Párt: újra nekifutnak

Keveseknek csenghet ismerősen az Egyenlőség Roma Párt (ERP) neve, pedig nem új pártról van szó, hiszen 2017 őszén alakultak. Sőt, a párt már a 2018-as választáson is nagy tervekkel indult: nemcsak egyéni jelölteket, hanem országos listát is kívánt állítani. Utóbbihoz az új szabályok szerint ma már az kell, hogy legalább 14 megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni jelöltet állítsanak, de 2018-ban az országos listához az is elég volt, ha egy pártnak 27 választókerületben – 9 megyében és Budapesten – volt egyéni jelöltje.

Lázi Attila pártelnök még egy 2018-as kampánykreatívon
© Lázi Attila / Facebook

Ezzel próbálkozott a 2017-ben Putnokon bejegyzett ERP is, ám nem sikerült megugraniuk a határt. Noha kiállítottak a szükséges 27-nél több, összesen 32 jelöltet, ám a választási szervek közülük 17-et – különböző formai okok miatt – elutasítottak, vagyis végül csak 10 egyéni jelöltjük indult, országos listát pedig nem tudtak állítani. A párt elnöke kezdettől Lázi Attila, ő 2018-ban egyéniben el is indult pártja színeiben, méghozzá az ózdi központú, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 3-as egyéni választókerületben, ahol azonban csak mérsékelt sikert tudott elérni):

a pártelnök egyéniben az összesen 27 jelölt közül a tizenegyedik helyen végzett mindössze 74 voksot szerezve, vagyis a szavazatok 0,17 százalékát begyűjtve.

Lázi ráadásul ezzel az eredménnyel messze a legjobban teljesített pártja jelöltjei közül, mivel a másik 9 jelölt összesen csak 95 szavazatot szerzett. A Fejér megye 5-ös egyéni választókerületében induló Kolompár Attila például 7 voksot gyűjtött be (a szavazatok 0,02 százalékát), a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2-es körzetében induló Varga Katalin Nikoletta pedig 8 szavazatot kapott.

A 2018-as választáson is indult az ERP, de csak mérsékelt sikert ért el
© Fülöp Máté

A párt a Facebookon is jelen van, bár nyilvános csoportjának mindössze 851 tagja van cikkünk írásakor, és programjukról a csoportban nem találni információt, honlapjuk nincs, az elnök, Lázi Attila Facebook-oldalán szintén nincs a pártról szóló, friss tartalom. Nem jó jel, hogy az Állami Számvevőszék tavalyi vizsgálati jelentése szerint az ERP azon 160 (az 1 százalékos választási eredményt el nem ért, így rendszeres állami támogatásra sem jogosult) párt között van, amelyik “egyike sem biztosította az ellenőrizhetőség alapvető feltételeit”.

Az ERP egyébként a 2019 májusi európai parlamenti választáson is nyilvántartásba vetette magát, ám végül egyetlen jelöltet, így listát sem tudott állítani. Az ugyanabban az évben, ősszel megtartott önkormányzati választáson pártként nem is próbálkoztak, viszont Lázi Attila pártelnök független képviselő-jelöltként elindult a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, 2500 lakosú Forró településen, ám az alig 6 százalékos eredménye, a megszerzett 78 szavazat nem juttatta be a képviselő-testületbe.https://hvg.hu/itthon/20220117_Regiuj_partok_az_idei_valasztas_elso_induloi_kozott