Miskolc. Már az árfolyamveszteség több mint a felvett 3,7 milliárd forintos tőke
A Miskolc Holding Zrt. tizenöt éves fennállása alkalmából készült sorozatunkban ezúttal Stefán Csaba portfólió-menedzserrel, tagvállalati felügyeleti igazgatóval készült interjú.

– Idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját a Miskolc Holding, amelynek az alapításában is részt vett 2006-ban. Milyen céllal hozták akkor létre a cégcsoportot? Mennyire állja meg ma az a helyét, amit az alapoknál leraktak?
– Az akkori városvezetés úgy ítélte meg, hogy az önkormányzati vállalatok ellenőrzése, fejlesztése és számos területe nem megfelelően működik. A Holding alapcélja a 2006-os létrehozásakor az volt, hogy ezen cégek működése összhangban legyen, az ellenőrzésük pedig korrektül megtörténjen, illetve a szinergiák kihasználása maximálisan megvalósuljon.
Kezdetben 23-an voltunk, mert úgy gondoltuk, hogy a Holdingnak egy irányító, döntési pont funkciót kell ellátnia. 2011 után azonban az akkori városvezetés egy új irányt szabott, és folyamatosan több, újabb funkcióval, illetve olyan tevékenységekkel bővült a Holding, ami az eredeti céloknak már nem felelt meg. 2017-ben a MIK Zrt. a Városfejlesztési Kft. és a MIVIKŐ beolvadt a Miskolc Holding Zrt.-be, és így egy még nagyobb szervezet jött létre.
Az utóbbi két évben több olyan tevékenység visszakerült oda, ahol a leghatékonyabban elvégezhető a feladat, a csatornatisztítás például újra a MIVÍZ-hez tartozik, az energiabeszerzés pedig a MIHŐ-höz.

– Portfólió-menedzsment és tagvállalati felügyeleti igazgatóként mik a legfontosabb feladatai?
– A portfólió-menedzsmentbe azon cégek ügyeinek intézése tartozik, amelyekben a Miskolc Holding kisebbségi tulajdoni hányaddal rendelkezik. Számos ilyen társaság volt, az új Holding-igazgatóság 2019 őszi felállását követően úgy döntött, hogy profiltiszítás szükséges, és meg kell válni ezen társaságoktól. Ez az utóbbi két évben többnyire meg is történt. Idesorolnám a turisztikával foglalkozó MIDMAR Kft.-t vagy a Cine-Mis Kft.-t. Rendelkezünk még tulajdoni hányaddal olyan sportprofilú cégben, mint a Diósgyőri Futball Club, a DSM, a Jegesmedvék, illetve az MVLC. Idővel ezektől a tulajdonrészektől is szeretnénk megválni.
A tagvállalati felügyelet számos feladatot magában foglal, ennek a legfontosabb része a pénzügyi és gazdasági kontroll. Egyik részlege a likviditás-menedzsmenttel foglalkozik, egy másikhoz pedig a tényleges kontroll tartozik. A kontrollingcsoport felügyeli a tagvállalatok gazdasági működését egészen az üzleti terv elfogadásától az éves beszámolók, a konszolidált beszámolók elkészítéséig, de a havi, negyedéves, éves és egyéb jelentések készítése és ellenőrzése is alapvető feladatuk. Egységes a követeléskezelési rendszerünk is, ennek a szabályozása is hozzánk tartozik. A tagvállalati felügyelet hatásköre a beszerzés is: a teljes tagvállalati kör minden beszerzése rajtunk keresztül megy. Az elmúlt másfél-két évben ezen a területen tudtuk a legnagyobb előrelépést elérni. A korábbi létszámhoz képest jelentősen kevesebben végzik ez a tevékenységet, míg előtte több hónap volt az átfutás, ma már 24 órán belül kiküldjük a tagvállalati igényeket a külső partnereknek.

– Az idei már a második év, amelyre rendkívül nagy hatással van a pandémia. Gazdaságilag milyen évet zár a Miskolc Holding Zrt. 2021-ben?
– Úgy gondolom, hogy minden tagvállalatunk esetében korrekt terveket fogadott el az igazgatóság, komolyan működik a kontroll, ennek következtében a likviditásunk alapvetően rendben van. Több mint 2,5 milliárd forint volt a bevételkiesés cégcsoportszinten 2020-ban, 2021-ben ugyanezzel a problémával szembesültünk, sőt romlott is a helyzet, hiszen például a fürdők a pandémia miatt júniusig nem tudtak kinyitni, ennek ellenére a likviditási helyzetünk nem romlott. Úgy ítélem meg, hogy a tagvállalatok működése megfelelő, annak ellenére, hogy vannak komoly külső nehézségek, amelyeken nem tudunk változtatni. Rengeteg belső szabályzatot sikerült már átdolgoznunk, ami mind azt a célt szolgálja, hogy a rendszer jobban működjön. Nekünk a meghatározott környezetben kell talpon maradni, úgy gondolom, hogy ez jól sikerült.

– Országos szinten is hatalmas problémát jelent az önkormányzatoknak az energiaárak emelkedése. A cégcsoport tekintetében mekkora pluszterhet jelent ez a Miskolc Holdingnak?
– A villamosenergia ára közel háromszorosa, a gázé pedig több mint kétszerese a tavalyi árnak. A Holding tagvállalatainak, illetve az önkormányzatnak ez közel másfél milliárd forint pluszköltséget jelent. Jelenlegi állás szerint a MIHŐ – ha nem változik a törvényi szabályozás – közel félmilliárd forintnyi veszteséget fog termelni jövőre. De több száz milliós többletköltséget jelent ez az MVK-nál is. A villamos, valamint az augusztusban forgalomba kerülő elektromos buszok üzemelése is lényegesen drágább lesz. Az Ellipsum Élmény és Strandfürdő működtetését is szintén jelentősen érinti az energiaárak emelkedése, hiszen fűteni kell a vizet. Bízunk benne, hogy lesz valamilyen kormányzati szintű megoldás ezekre a problémákra.

– Mik lesznek 2022-ben a legfontosabb feladatok?
– A legfontosabb cél jövőre, hogy a likviditásunk stabil maradjon. Komoly gondot jelenthet annak a svájci frank alapú Várost építünk nevű kötvénynek a visszafizetése, amit még 2005-ben vett fel a MIK Zrt. Ez 2013-ban járt volna le, de akkor nem fizették vissza, hanem a futamidő lett meghosszabbítva. Jelenleg már az árfolyamveszteség több mint a felvett 3,7 milliárd forintos tőke. Ez a kötvény 2022 júliusában lejár, vissza kell fizetni az árfolyamveszteséggel növelt összeget. Bízunk abban, hogy elindul több nagy projektünk. Dolgozunk azért, hogy a MIVÍZ-nek legyen egy komoly hálózatfejlesztési projektje, melynek részeként több milliárd forintból megújulna – Miskolc rendkívül elavult vízközműhálózatának egy része. De az óraleolvasásban, számlafeldolgozásban és számlázásában is szeretnénk előrelépni. Vannak olyan projektek, amiket szintén szeretnénk, ha megvalósulnának, ezekhez azonban kormányzati döntés szükséges. Az egyik ilyen projekt az e-jegy bevezetése az MVK járatain. De terveink között szerepel egy okos-parkolórendszer kialakítása is Miskolcon, hogy az autósok akár telefonon is megvásárolhassák a bérletet, de információkat is kaphassanak akár a városi programokról.