Csíkszentmihályi Mihály:  A pénz nem határozza meg boldogságunkat

Cikkünkben a nemrég elhunyt Csíkszentmihályi Mihályra emlékezünk.

1934. szeptemberében született az akkor még olaszországi Fiuméban, magyar származású szülők gyermekeként. Gyermekkorát mélyen meghatározták a II. világháború élményei.

Már fiatalon arra lett figyelmes, hogy kevés felnőtt ismerőse tudott boldog, teljes életet élni a háború után.  

Felvetődött benne az első nagy kérdés: mitől válik egy élet érdemessé arra, hogy boldogan éljük meg? Így indult el serdülőként a filozófia, a művészet és a vallás útján, választ keresve a kérdéseire.

Későbbi szakterületéhez, a pszichológiához kalandos út vezetett. Egy svájci síközpontban keresett szórakozási lehetőséget. Pénz híján nem tudott moziba menni, ezért egy ingyenes előadást választott, ahol repülő csészealjakról beszéltek. Az előadó – mint később megtudta – Carl Gustav Jung volt. A híres pszichoanalitikus akkor az európai emberek lelkéről, és a II. világháború okozta traumákról tartott előadást. Ez a téma ismét felkeltette Csíkszentmihályi érdeklődését, visszaterelve őt előző nagy kérdéséhez.

Csíkszentmihályi Mihály
Csíkszentmihályi MihályFotó / Chicago Maroon and courtesy of the Hanna Holborn Gray Special Collections Research Center

Ezt erősítették benne olyan statisztikai eredmények is, amelyek szerint az embereknek csak 30%-a vallja, hogy nagyon boldogan élne. Az eredmények felkeltették Csíkszentmihályi figyelmét, hiszen 1956-tól kezdve a jövedelem sokat növekedett, a beszámolók mégis változatlanok maradtak. Mit mondhatunk el ez alapján? Azt, hogy a boldogtalanságunkat meghatározza az anyagi javak hiánya. Ellenben a pénz nem határozza meg boldogságunkat. De akkor mégis, mitől érezhetjük magunkat boldognak? Ilyen kérdésekből indult a világhírű elmélet is.

Ha végig pásztázunk valakinek az életútján, szépen kirajzolódnak azok a – gyakran váratlan helyzetekből érkező – hatások, amelyek alakították őt.  

Időközben Amerikába emigrált, megkezdve pszichológia tanulmányait, amelyeket a Chicagói Egyetemen fejezett be. Egészen a 2000-es évekig tevékenykedett itt, intézeti professzorként. Folytatva a kutatását, interjúkat kezdett felvenni művészekkel, sportolókkal, alkotó, kreatív emberekkel, közös vonásokat keresve. A beszámolók alapján azt vette észre, hogy ezek a személyek egy olyan különleges állapotot írnak le, amit adott tevékenység során tapasztalnak. Emiatt gyakran az életüket is feláldozták a cselekvésre, anélkül, hogy abból hírnév, vagyon vagy bármi más származna.

Csíkszentmihályi Mihály
Csíkszentmihályi MihályFotó / Claremont Graduate University

A titok nyitja abban rejlik, hogy közben olyan extázist élnek át, amelyben megszűnik a tér, az idő, és saját testük érzékelése. Ezt a tapasztalatot nevezte el Csíkszentmihályi flow-élménynek, áramlatnak. A jelenséget kifejtette könyveiben is, meghozva számára a hírnevet. Szakmai téren is sikereket ért el, hiszen Martin Seligman nevű – szintén elismert – kollégájával a pozitív pszichológia alapköveit helyezték le.

2015-ben a Forbes magazinnak adott interjúban az élete során megélt kiemelkedő pillanatról kérdezték, ahol azt válaszolta, hogy:

Nem volt egyetlen kiemelkedő pillanat, a család és a munka tesz boldoggá. Mostanában annak örülök leginkább, ha valami érdekes és váratlan összefüggést találok az adatokban.  

Nemcsak tudományos alakként, hanem szerető férjként, apaként és nagyapaként is emlékezünk róla. Csíkszentmihályi Mihály 2021. október 20-án, 87 évesen hunyt el szerető családja körében.https://unilife.hu/eletut/20211103-eletut-csikszentmihalyi-mihaly-flow-elmeny-pszichologia.html?utm_source=freemail_edm&utm_medium=email&utm_campaign=2021-w45