Miskolc. Ki volt Mancs?

A miskolciak híres mentőkutyájára, a 15 évvel ezelőtt elpusztult Mancsra emlékezett a Legott mentőcsoport. Ebből az alkalomból a Debreceni Szakképzési Centrum Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola burkolótanulói és oktatójuk által készített emléktáblát adományoztak a miskolci Spider mentőcsoportnak.

Ki volt Mancs?

Mancs, németjuhász kan a miskolci Spider Mentőcsoport mentőkutyája volt. Születésekor 11 testvére volt az alomban – hat hónapos korában gazdája észrevette, hogy egyik hátsó lábát nem használja rendesen. Az állatorvos diszpláziát állapított meg, vagyis a csontfeje nem fejlődött ki rendesen. Egy házilag átalakított szíjkengyel segítségével fél év alatt sikerült korrigálni a fejlődési rendellenességet.

Gazdájával, Lehóczki Lászlóval több sikeres mentőakcióban is részt vett. Igazán híressé az 1999-es izmiti földrengés tette, amikor

egy hároméves kislányt mentettek ki a segítségével a romok alól, miután már 82 órája ott tartózkodott.

Mancs részt vett a mentésben többek között a 2001-es salvadori és indiai földrengéseknél is. A kiképzésnek köszönhetően víz alatti holttestet is képes volt jelezni, valamint egyazon helyszínen helyesen jelzett élő és halott embert is.

2006 októberében tüdőgyulladást kapott és elpusztult; gazdája a nyilvánosság kizárásával saját kertjében temette el.  2004 decemberében avatták fel Mancs szobrát Miskolc belvárosában, a Szinva patak partján.