Tudjuk! Megírta a Pravda
“Viszonyt kezd férje öccsével, aki még nála is tíz évvel fiatalabb (egyébként őt is Vlagyimirnak hívják). Fittyet hánynak a diszkrécióra: eszük ágában sincs titkolni a kapcsolatukat, ráadásul abban a puskinói házban élnek, amit a lovagias férj, Alekszandr bocsát rendelkezésükre. Hamarosan megszületik közös gyermekük, Andrej is. Vlagyimir ugyancsak Marx követője, eszméivel megfertőzi Inesszát is. Míg a férfi világmegváltó terveket szövöget, a nő a prostituáltak ügyét tűzi a zászlajára. Minderről a hatóság is értesül, aminek börtön lesz a vége. Inesszát a férje közbenjárására kiengedik, ám nemsokára ismét letartóztatják, majd az Északi-tengerhez száműzik. Az időközben szabaduló Vlagyimir Nizzába utazik, remélve, hogy ott majd kigyógyítják a tuberkulózisból, amit a börtönben kapott. Inessza, mit sem törődve a rá leselkedő veszélyekkel, utánaszökik. A kezelés azonban nem segít szerelmén – Vlagyimir a karja közt hal meg.

A megtört asszony Párizsban kezd új életet, aminek aztán Lenin is része lesz.

Összeáll a trojka

Lenin lényegében legalizálja a kapcsolatukat, így Inessza megismerkedik Nagyezsdával is, aki kész elfogadni az új helyzetet, sőt, kolléganők, majd barátnők is lesznek a szeretővel. Gyakran vigyáz Inessza gyerekeire, talán azért is, mert neki nem adatott meg az anyaság.

Időközben Inessza és Lenin kapcsolata egyre szorosabbá válik. Látja ezt Nagyezsda is, többször felajánlja a válást férjének, akinek azonban esze ágában sincs lemondani a nőről, aki mindvégig kitartott mellette.

A házaspár Krakkóba költözik. Itt alapítja meg Lenin új lapját, a Pravdát – jelentése: Igazság –, amit Szentpéterváron is terjeszteni szeretne, ezért megkéri Inesszát, hogy személyesen mozgósítsa oroszországi kapcsolatait az ügy érdekében. A nő igent mond a küldetésre.”