Gyurcsány csak az egyik oka Dobrev vereségének

“Nem erre számítottunk” – értékelte Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke az ellenzéki előválasztás eredményét, amely felesége, Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje vereségét és Márki-Zay Péter győzelmét hozta. Gyurcsány összegzése szerint “nem ez volt a várakozás sok-sok hónappal ezelőtt”, ráadásul – és itt utalt a még Dobrev győzelmét hozó első fordulóra – “evés közben jön meg az étvágy, és pokolian jól teljesített Klára is”. Ehhez képest született a lesújtó eredmény: Márki-Zay 56,7 százalékkal nyert, mert bár Dobrev vidéken erős maradt, Budapesten a hét győztes körzetből csak egyet tudott megtartani.

A fenti végeredmény már a részeredmények ismeretében viszonylag hamar nyilvánvaló volt, így vasárnap már este 8 óra után gratulált ellenfelének Dobrev Klára, mondván: “döntöttek a választók”, Márki-Zay Péter lett az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, és ezentúl közösen kell dolgozni az ellenzék sikerén, Orbán Viktor leváltásán, rendszerének felszámolásán.

Szemben Dobrevvel, Gyurcsány a hatperces videós értékelésében nem gratulált a győztesnek, Márki-Zay nevét ki sem mondta, csak megállapította, hogy “el kell fogadni ezt az eredményt”. Ráadásul tett egy kétértelmű megjegyzést is az ellenzék, és így a DK által jövő tavasszal szerezhető mandátumokkal összefüggésben: “ha többségünk van a parlamentben, akkor majd mi választhatunk kormányfőt”. Ezt akár úgy is lehet értelmezni, hogy Márki-Zay helyett más lehet majd a kormányfő, pedig az ellenzéki pártok nemrég még arra tettek ígéretet, hogy nem lehet ilyen.

Dobrev Klára vereségének okait azonban nem elemezte Gyurcsány. Megtette helyette más. Például maga Márki-Zay, aki győzelmi beszédében úgy értékelte az előválasztást, hogy “ellenzéket is váltottunk”. Az értelmezéssel nem volt egyedül: Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója is úgy értékelt, hogy Márki-Zay sikere azt jelenti, hogy jelentős választói tömegeknek elege van az eddigi politikacsinálókból, az „elmúltharmincévből”. Még egyértelműbben fogalmazott Tölgyessy Péter jogász, politológus a Partizán eredményértékelő műsorában, amikor azt mondta: “világosan látszik, hogy itt szabályos népszavazás volt, (…) a baloldali elit elpártolt Gyurcsány Ferenc párjától”. Megjegyezte:

vannak, akik számára “még egy gyanús, hódmezővásárhelyi illetőségű, jobboldali dolgokat mondó ember is elfogadhatóbb, mint Dobrev Klára és a pártja”.

A hvg.hu ennek okait kereste, és azt próbálta kideríteni, hogy Dobrev Klára vereségében vajon mennyit számított a Gyurcsány-faktor, vagyis: használt-e vagy inkább ártott Dobrev kampányának, és ha igen, mennyit. Az sem mellékes kérdés persze, hogy Gyurcsány nélkül vajon Dobrev lett volna-e a DK miniszterelnök-jelöltje.

Az általunk megkérdezett elemzők közül Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont igazgatója lepődött meg a legkevésbé a fejleményeken, mondván: várható volt, a második forduló DK- és Gyurcsány-ellenes szavazás is lesz, hiszen a közvélemény-kutatások alapján hónapok óta tudható volt, hogy Dobrev Klára elutasítottsága az ellenzéki szavazók között a legmagasabb a jelöltek közül. Róna arra is felhívta viszont a figyelmet: Dobrev “ennek ellenére kihozta a maximumot az előválasztásból, bárki mással még kevesebbet ért volna el a DK”.http://Gyurcsány csak az egyik oka Dobrev vereségének