Skip to content

Zay. Ma belépni a Fideszbe olyan, mint 1989-ben belépni a Munkásőrségbe

Zay. Ma belépni a Fideszbe olyan, mint 1989-ben belépni a Munkásőrségbe

Márki-Zay Péter: Ma ellenzéket is váltottunk

Márki-Zay Péter sajtótájékoztatón értékelte előválasztási győzelmét, miután már Dobrev Klára is gratulált neki. Úgy fogalmazott: „jövő tavasszal kétharmaddal fogjuk leváltani a Fideszt”.

Ellenzéki előválasztás
Az ellenzék jelentős része a 2022-es parlamenti választáson a saját esélyeit növelő új, demokratikus intézményként tekint az előválasztásra – ugyanezt a kormány és a Fidesz “Gyurcsány-show-nak” és “bohózatnak” tartja. Az előválasztáson dől el a 106 egyéni körzetben legesélyesebbnek tűnő ellenzéki képviselőjelölt személye és így választják ki az Orbán Viktor kihívójaként fellépő közös miniszterelnök-jelöltet is. Az előválasztás fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
FRISS CIKKEK A TÉMÁBAN

Elsőként Orosz Anna, a Momentum ügyvezető elnöke méltatta Márki-Zay Péter győzelmét az előválasztáson. Úgy fogalmazott: az előválasztók igent mondtak a közös jövőre. Megköszönte „a fantasztikus sikert” az előválasztást lebonyolítóknak. A nagyszámú szavazó szerinte azt bizonyítja, hogy „közösen együtt akarjuk a jövőnket alakítani, ami az elmúlt 12 év apátiája után az előválasztás legfontosabb eredménye”. Hozzátette:

biztos abban, hogy a Fidesz is érti az előválasztás üzenetét: a napjaik meg vannak számlálva.

Orosz Anna ezután gratulált Márki-Zay Péternek, aki „bebizonyította, hogy nem ismer félelmet, és a jelenlegi feldolgozottság alapján a szavazatok csaknem 60 százalékával nyeri meg az előválasztást.” Az ügyvezető elnök azt mondta, örül, hogy a Momentum volt az első párt, amelyik kiállt mellette, mert benne látták a valódi változás lehetőségét. Ezután megköszönte Karácsony Gergelynek, hogy „visszalépésével támogatta Márki-Zay Pétert és ezzel hozzájárult Péter győzelmhez”.

A hatpárti együttműködést méltatva Orosz megjegyezte: „nincs még négy évünk, 2022-ben kell leváltanunk Orbán rendszerét, és ehhez mindenkire szükségünk van”. Szerinte hétfőtől biztos beindul a Fidesz propagandagépezete, hogy az ellenzéki szövetség tagjait, szimpatizánsait „egymásnak ugrassza”, de ezt nem szabad hagyni. Hozzátette:

Az elmúlt heteket nem tudom másként jellemezni, minthogy forradalaom volt.”

Karácsony Gergely: Győztünk!

Orosz Anna után Karácsony Gergely lépett a mikrofonhoz, és azt mondta: „Győztünk! Mind a tízmillióan győztünk”. Mint mondta,

Egy vesztese volt a mai napnak, egy embernek kell csomagolnia és rettegnie a jövőtől, őt úgy hívják, hogy Orbán Viktor”.

A szerénység, a szeretet és a hazaszeretet forradalma zajlik most – tette hozzá. Ennek a forradalomnak szerinte egy kulcsmondata van: „A haza minden előtt!”.

© Juhász István András

Karácsony Dobrev Kláráról azt mondta, büszke arra, hogy vele közösen változtatják meg Magyarországot. Az előválasztók Karácsony szerint nemcsak Orbán Viktor rendszerére „rúgták rá az ajtót”, hanem az ellenzékre is, mert kimondták, hogy olyan kormányt akarnak, amelyik nemcsak az elmnúlt 12 év, hanem az elmúlt 30 év hibáit is orvosolni akarja.

Azzal a hittel kezdett el politizálni, hogy „lehet más a politika”, de soha ilyen közel nem voltunk szerinte ahhoz, hogy ez így is legyen. Karácsony szerint Márki-Zay Péter képes összefogni ezt a sokszínű ellenzéki tábort és képes változást hozni Magyarországon.

Márki-Zay: Ellenzéket is váltottunk!

Az első szó a köszöneté – lépett a mikrofonhoz Márki-Zay Péter, aki mögött ott állt a színpadon a családja, a felesége és a gyermekei. Megköszönte a támogatást Hódmezővásárhelynek is, valamint a saját körzete minden településének. Megjegyezte: a legmagasabb részvétel volt Csongrád megyében az előválasztáson.

Csak úgy mehetünk előre, ha a hátország stabil”.

A mögötte állókat ezúttal is „a tiszták koalíciójának” nevezte Márki-Zay Péter. Külön megköszönte a javára visszalépett Karácsony Gergely, továbbá a Párbeszéd és az LMP támogatását is. Valamint

megköszönte a megtisztuló szocialista párt támogatását is.”

© Juhász István András

Ezúttal „ellenzéket is váltottunk” – fogalmazott Márki-Zay, külön kiemelve azokat, „akiket meg lehetett venni, meg lehetett zsarolni”. Úgy vélte, olyanokat kell maga mögött tudnia, akik tényleg el akarják számoltatni a bűnösöket jobb és baloldalon egyaránt, mert „a korrupciónak nincsen színe”.

„Ezt a választást nem én nyertem, ezt ti nyertétek meg” – mondta az eredményvárón összegyűlt közönségnek, hozzátéve: tőlük, mindannyiuktól kell félnie Orbán Viktornak. Úgy fogalmazott:

ti tudtok forradalmat csinálni, tőletek kell féljen a hatalom!”

Megköszönte a támogatást a DK szavazóinak is, továbbá Dobrev Klárának is nagy tapsot kért a közönségtől Márki-Zay, megjegyezve: beszélt a DK miniszterelnök-jelöltjével, aki felhívta és gratulált neki, abban pedig már tegnap este megállapodtak, hogy a közös győzelemben ők ketten szövetségesek.

© Juhász István András

Karácsony Gergely szerinte „rengeteg támadást fogott fel eddig”, amit ezentúl ő kap majd, de valójában ezek a támadások egy új Magyarország ellen szólnak. „Együtt, pártok és civilek kivívhatjuk hazánk új szabadságát” – mondta, hozzátéve: új Magyarországot akarnak építeni, ahol „a szeretet lesz az uralkodó”.

Márki-Zay az új Magyarországról szólva azt is mondta, „ebben az új Magyarországban minden zsidót, meleget, cigányt, jobb- és baloldali embert szeretettel fogunk magunkhoz ölelni”. Szerinte az új Magyarországon nem lehet többé gyűlöletkampány, és politikusok zsarolása sem.

© Juhász István András

A miniszterelnök-jelölt szerint Orbán Viktor leváltása nem megy egyedül, csak „a ti segítségetekkel”, ez vezet majd a közös győzelemhez 2022 áprilisában. A hatpárti egységről szólva arról is beszélt: „örök hála a pártoknak”. Megemlítette, hogy az előválasztás sikere, hogy a 106 egyéni körzetben olyan közös képviselőjelöltek indulnak majd jövő tavasszal, akiket nem „füstös szobákban” választottak ki, hanem a választók szavaztak rájuk, ők választották ki őket. Szerinte

csak „tiszta ellenzékkel”, a „tiszták koalíciójával” van esély jövőre leváltani Orbán rendszerét: 106 plusz egy győztest fogunk küldeni a csatába Orbán Viktor ellen.

Arról is beszélt Márki-Zay, hogy a ma esti lendületnek nem lehet vége, miközben azt is mondta: biztos benne, hogy a lejárató kampányok majd csak most kezdődik igazán, hiszen fideszes informátorai szerint „már eddig 50 milliót fektettek a lejáratásomba”.

© Juhász István András

A következő időszak legfőbb feladata Márki-Zay szerint az, hogy „eljuttassuk az igazságot a legkisebb faluba is”, minden postaládába. „Meg kell győzni minden magyar falu minden lakóját, hogy nem Gyurcsány, hanem az igazság fog eljönni Magyarországra” – mondta.

Egy kérdés maradt mostantól kezdve a választásig: Fidesz vagy nem Fidesz? Ha leváltjuk őket, még a fideszeseknek is jobb lesz”

– mondta Márki-Zay, hozzátáve: lesz választás jövőre, ez a meccs pedig olyan lesz, amikor „az egyik csapatnak úgy kell fociznia, hogy össze van kötve a lába.” Megjegyezte: nemcsak krumplival és száraztésztával, hanem pénzzel is megpróbálják majd megvásárolni jövőre a szavazatokat ellenfeleik, ezért megerősítette: egymillió forintos nyomravezetői díjat ajánl fel annak, aki hasonló csalásról szolgáltat bizonyítékot. Az ellenzékieket arra is bíztatta, hogy szavazatszámlálóként, szavazóbiztosként figyeljenek a választás tisztaságára.

A jövő heti Békemenetre utalva azt tanácsolta: mindenki függesszen ki az útvonalon olyan molinókat, plakátokat, lepedőket, amelyeken a Fidesz bűneit sorolják fel – példaként említette, hogy már hússzor szavazták le az ügynökakták nyilvánosságát. Megemlítette azt is, hogy a Fidesz a melegek ellen uszít, miközben Kaleta-ügy volt, Szájer-ügy volt, valamint emlékeztetett a Borkai-botrányra is. Kijelentette: kiáll a cigányok és a melegek mellett is, vagyis „egyenlő jogokat minden magyarnak”.

© Juhász István András

Márki-Zay beszélt az új alkotmányozási folyamatról is, amely szerinte „részvételi alkotmányozás lesz”, azzal a céllal, hogy többé senki nem siklathassa ki a demokráciát úgy, mint Orbán Viktor tette. Beszélt az utóbbi hónapok kormányzati osztogatásairól is, ami szerinte csak azt jelzi, hogy a „Fidesz fél”, ezt mutatja azt is, hogy Polt Pétert is „bebetonozták” a kétharmados törvénymódosítással, és ezt tervezik a médiahatóság új elnökével is. Annyira érzik szerinte a kormánypártok a vesztüket, hogy

ma belépni a Fideszbe olyan, mint 1989-ben belépni a Munkásőrségbe.https://hvg.hu/itthon/20211017_MarkiZay_Peter_bejelentese__elo



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



5 Comments

  1. Névtelen
    2021.10.18. 07:13

    Pontos

    2
    1
    • Névtelen
      2021.10.18. 10:58

      Ráadásul a ma a Fideszbe belépő azt tapasztalja, hogy a tagság egy része is ugyanaz, mint 89-ben a Munkásőrségben volt…

      2
      1
    • Névtelen
      2021.10.19. 12:28

      Hja. Kampányban felfele tapos, lefele nyal, kormányon felfele nyal, lefelé tapos
      és
      van egy szövetségese is; Klara Petrova Dobreva,

      2
      2
  2. Névtelen
    2021.10.19. 12:20

    Gergely Homonnay

    „Márki-Zay Péter jól belefingott a nullás lisztbe, de ennyi
    Azt vajon Márki-Zay Péter tudja-e, hogy a magyar választópolgárok nem szavaznak a miniszterelnök személyéről? A parlament alakulóülésén döntenek erről. Tehát mindenki szépen dőljön hátra, mert ha az ellenzék megnyeri a választást, és a DK meg a Jobbik úgy dönt, hogy ha MZP összeszarja magát, akkor sem lesz miniszterelnök, akkor nem lesz. Párt és frakció nélkül az alkupozíciói is olyan gyengék, mint nekem Erzsikével szemben, amikor a kis bundás áll – hogy a szarnál maradjunk – a telibeszart alomtálca mellett, és fenyegetőn tekint reám, jelezvén, hogy vagy kitakkerolom most, de azonnal, vagy befárad a gardróbba, és vessek magamra…
    Nem beszélve arról, hogy a közös listán vajon hanyadik helyre tudja magát felküzdeni, és ha már ott lesz, vajon beül-e a parlamentbe, aminek az a feltétele, hogy lemondjon a vásárhelyi polgármesterségről. Szóval egy nap után én azt mondanám, nem kell MZP-t túlságosan komolyan venni. ..”

  3. Névtelen
    2021.10.19. 12:22

    „A szerénység, a szeretet és a hazaszeretet forradalma zajlik most ”
    😁😂🤣😃😀 Láttuk ezt már 2019 őszén Miskolcon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük