Adtunk egy nagy pofont közlekedésbiztonságnak.Azaz a kút meg a kávája.

Ha valami, akkor a kávéházi purparléjuk az, ami fikarcnyival sem járult hozzá a közlekedés biztonságosabbá tételéhez. Szemmel láthatóan nagy egyetértésben szajkózták az unalomig ismert, jól hangzó, de az igazságtól nagyon messze álló szlogeneket, és nagy összhangban állították azt is, hogy

1) a lelküket kiteszik a probléma megoldásáért

2) de azok a csúnya emberek tehetnek mindenről

3) ennek ellenére Önöket fogják hibáztatni, bár ez úgyis lepereg.

A valóság sajnos az, hogy alapvető problémák felismeréséig sem jutottak el, így abszolút természetes, hogy az eszmecsere során egyetlen javaslat sem fogalmazódott meg a közlekedés biztonságának javítására.

Ezzel szemben elhangzott például, hogy a kerékpárosok „cikáznak”.

Ha nyitott szemmel közlekednének, ilyet egész biztosan nem mondanának, hacsak nem szándékosan szeretnének torzítani.

Ha fogalmuk lenne, hogy mennyi a miskolci kerékpárutak hossza (mintegy 6 km), amelyeknek egy részét járda hiányában ráadásul gyalogosok is igénybe veszik, azaz csak amolyan „statisztikai kerékpárutak”, akkor nem csodálkoznának, hogy a kerékpárosok az úttesten KÖZLEKEDNEK, cikázniuk legfeljebb az ezernyi megsüllyedt aknafedő és kátyú miatt kell, amelyeket az önkormányzat nem hajlandó normálisan kijavítani.

Aztán elhangzott az a gyakorta hangoztatott butaság, hogy az emberek megszokásból közlekednek. Nos, a minap a Bükk felé akadt utam, Majláth környékén mindkét irányból 6-6 „Forgalmi rend változás” táblát sikerült megszámolnom. A város egyébként tele van ilyenekkel.

Ha (Fodor A. kedvéért, ugyanis a „ha” nem alapvetően tiltott szó még a mondatok elején sem) tudnák, mikor adták át a meghosszabbított villamos vonalat (maholnap 10 éve), akkor nem néznék olyan hülyének az embereket, hogy egy évtizeden át naponta ezt lesegetik, vajon mi változott meg. Azaz ha mostanság változtatnának a forgalmi renden, nem lenne mivel jelezni, és az emberek ignorálva a „forgalmi rend változás” feliratokat megszokásból vezetve okoznának balesetet. Ami egyértelműen a miskolci fogyatékos közútkezelés hibája lenne, de ezt soha ne ismernék el. Tudják, hogy 10 év alatt 2 alkalommal kellett (volna) forgalmi rend felülvizsgálatot tartani, ha máskor nem, legalább akkor illett volna észlelni, hogy a táblákat BE KELL VONNI.

Természetesen semmilyen együttműködés nincs senkivel, hisz arra járnak az MVK buszai, villamosai, rendőrök, taxisok, és ha bármelyikük jelezné is a problémát, szélmalomharcot folytatna, mert a közútkezelés fittyet hányna a bejelentésre.

De vannak durvább esetek is, kerékpáros átvezetés lámpás kereszteződésben lámpa nélkül:

https://goo.gl/maps/EwptVQtnUeWkzXco6 (2021)

Így volt ez már 2014-ben is:

https://goo.gl/maps/PaqxFqM2seYpx5Bq7

Egy éve felülvizsgálatot tartottak itt a polgármester titkos szakértői. Tökéletesen eredménytelenül. Ráadásul a kerékpáros átvezetést nekivezették a lámpának. Ezt kerüljék ki, uraim, persze cikázás nélkül 😊

https://goo.gl/maps/ouctHwDyuJgAfEMLA

Nem tudnak még a saját hibáikból sem tanulni, a Katalin-Bosch nem-kerékpárút valamennyi átvezetését sikerült akadálypályává alakítani. Egyetlen egyet közülük átépítettek (Blaskovics). Mi lesz a többivel?

Uraim, kezdjenek már el söprögetni a saját portájukon, rúgjanak már ki csak a statuálás végett egyetlen dilettánst, és akkor, de csakis akkor lehetne újabb kávéházi tereferét tartani, feltéve természetesen, hogy másokat is meghallgatnának, ami a mostani alkalommal nyilvánvalóan nem állt szándékukban.

Ha ez nem megy ,akkor pedig álljanak félre.

Elhangzott az is, hogy nem céljuk a büntetés. Nos, legfőbb ideje lenne tisztázni, hogy a büntetés nem cél, hanem eszköz. Amíg rendszeresen meg lehet szegni a szabályokat következmények nélkül, addig semmi nem motiválja az embereket szabálykövető magatartásra. A fórum előtt 1-2 órával láttam ilyen „nem célunk” kategóriás egyenruhás jelmezbe öltözött őgyelgőket elsétálni féltucat járdán parkoló autó mellett. Aztán egy korlát nyújtotta előnyt kihasználva rákönyökölve cigizgettek. Feltételezem, munkaidőben, különben miért rendőrjelmezben párosával tették volna?

Nemrégiben elküldtem egy hasonló félrenézős akcióról készült fotót egy vegyespárosról, ezt követően úgy két hétig nyüzsögtek a fiúk, majd visszaállt a régi rend, azaz mit is beszélek, nem a rend, hanem a régi rendetlenség. Az édes semmittevés, a sétálgatás, cigizgetés. Jut eszembe, a zsebbe dugott kéz elvárás, vagy kötelező? Nem futja szolgálati kesztyűre?

Egy régi olvasó.

(Név a szerkesztőségben)