Lenin szelleme és a miskolci Fidesz

A kormánypárt le akarta bontatni a megyeszékhelyen az egykori pártszékházat. Pedig pár éve még a kormányhivatal felújította volna az ITC-épületet. A fordulat hátterében egy dombormű áll.

Ritka gyorsan állt el egy saját maga által kezdeményezett tervtől a Fidesz: augusztus közepén jelentette be Alakszai Zoltán a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott és Csöbör Katalin kormánypárti országgyűlési képviselő, hogy lebontják az ITC-székházat, amit következetesen volt MSZMP-pártszékháznak tituláltak, annak ellenére, hogy az már harminc éve kereskedelmi központként működik. A borsodi megyeszékhelyen az MSZP-s Simon Gábor önkormányzati képviselő kezdeményezésére néhány nap alatt több ezer aláírást gyűjtöttek az épület bontása ellen tiltakozva, Csöbör Katalin pedig pénteken a közösségi oldalán bejelentette: nem szeretne olyan döntést támogatni, ami nem közmegegyezésen alapul, ezért kezdeményezi az ITC bontásának leállítását mindaddig, amíg az épület és a terület sorsáról mindenki számára elfogadható döntés nem születik.
Az ügyben kerestük Alakszai Zoltán kormánymegbízottat, de kérdéseinkre nem reagált. Az ő szerepe azért érdekes, mert néhány évvel ezelőtt, a fideszes Kriza Ákos polgármestersége idején Miskolc jegyzőjeként maga is aláírta az ITC-székház helyi védettségéről szóló határozatot, ami egyébként korlátokat szab a felújítás vagy épp a bontás terén és például állagmegóvásra kötelezi a tulajdonost, esetünkben a magyar államot. Az ingatlan egyébként sokáig a fideszes vezetésű megyei önkormányzat tulajdonában volt, majd átkerült a megyei kormányhivatalhoz, amelynek korábbi vezetője, Demeter Ervin még egy korszerű közigazgatási központot álmodott ide, a tervekre közel százmillió forintot el is költöttek, sőt, egy kormányinfón az is elhangzott 2018-ban, hogy négymilliárd forintot biztosítanának állami forrásból a beruházásra. Korábban egyébként a bontást politikai-ideológiai okokkal is indokolta Alakszai Zoltán, amikor azt írta: „Lenin ezzel szimbolikusan, és remélhetőleg végleg elköltözik Miskolcról.” Ugyanis – magyarázta – a volt MSZMP pártszékház gyakorlatilag az utolsó olyan köztulajdonban álló épület, amelynek egyik központi helyiségében faragott Lenin dombormű található. Azt a területet pedig, amit a pártállam egykor elvett a miskolciaktól, a kormány most visszaadja. Az MSZMP egykori ingatlanát a Fidesz kezdeményezésére, a kormány támogatásával bontják le, a helyén pedig közösségi park épülhet, az ehhez szükséges kétmilliárd forintot pedig kormányhatározat biztosítja – tette hozzá. A Miskolcot irányító Velünk a Város frakció, Veres Pál polgármesterrel egyetemben kiállt a tervezett bontás ellen, s ebben a miskolci építészek színe-java is támogatta őket. Simon Gábor lapunknak azt mondta: szakértők szerint a monolit-vasbeton épület többféle funkciót is elláthat, kialakíthatnak benne bérlakásokat, Fecskeházat, de mindegyik hasznosabb, mint mondvacsinált ideológia ürüggyel lebontani egy helyi védettségű, s a városrész arculatát is meghatározó épületet.
nepszava.hu