Kéked. Nagyjából 50 beköltözött szlovák él 7 magyar mellett. Helló bazmegye

Maczega szerint főleg olyanok költöznek hozzájuk Szlovákiából, akiknek van kékedi kötődése a felmenőik révén, ugyanakkor a beköltözők 70 százaléka nem beszél magyarul. A polgármester szerint alapvetően két ok miatt kezdtek el átköltözni hozzájuk. Egyrészt 2013-ban elkészült a Kékedet a határ túloldalán lévő Abaújnádasddal összekötő út, amellyel Kassa elérhetősége 45 kilométerről 18-re rövidült.

Másrészt a kassai ingatlanok rendkívül megdrágultak, egy 50 négyzetméter körüli panellakás ára 35-40 millió forint is lehet. Emellett Magyarország egyre olcsóbb a szlovákoknak a gyengülő forint miatt.

Olyan pénzekért adták el a lakótelepi paneljeiket, hogy itt 10-20 millió forintért befektettek egy ingatlanba, és még pénzük is maradt

– mondta Maczega, aki szerint a határ túloldalán lévő falvakban is drágábbak az ingatlanok.

 

A polgármester szerint folyamatosan vásárolják meg és újítják fel a falu házait a Szlovákiából beköltözők. Pár éve országos hír lett abból, hogy parkolódíjat terveztek bevezetni a faluban, mert a “házuk előtt parkoló szlovákoktól nem fér el a busz és a kukásautó”.

A kékedi lakosságról azt mondta, hogy egy-két éve a nem roma magyarok, a magyar romák és a szlovákok száma nagyjából egyharmad-egyharmad arányban oszlott meg, de újabban a szlovákok aránya 50 százalékra növekedhetett. A község Felsőkéked nevű részén szerinte nagyjából 50 szlovák él 7 magyar mellett.

Maczega szerint a romák jellemzően a közfoglalkoztatásban dolgoznak, a nem roma magyarok közül pedig mindössze hárman élnek a faluban (bár egyikük Nyíregyházán jár egyetemre, másikuk pedig részben Miskolcon dolgozik), az idősebbek pedig környékbeli állami intézményekben (mint egy szeretetotthon) dolgoznak vagy nyugdíjasok.https://g7.hu/elet/20210531/magyarorszag-legfelkapottabb-telepulesei-koze-kerult-ket-apro-borsodi-falu/