Skip to content

Harari: veszélyben az emberi agy

Az izraeli tudós, Yuval Noah Harari a technológia veszélyeiről beszélt a Világgazdasági Fórumon, valamint arról, hogy az emberi agy meghekkelhető.

Az emberek számára nagyobb veszélyt jelent a technológia emberi agy feletti inváziója, mint egy hazájukat leigázó külföldi katonai erő – figyelmeztetett Yuval Noah Harari, a Sapiens: Az emberiség rövid története című könyv szerzője.

A svájci Davosban tartott Világgazdasági Fórumon beszélt erről, ahol egy színpadon szerepelt a Huawei Technologies vezérigazgatójával, Ren Zhengfei-vel. Harari borúsnak látja a jövőt. Szerinte az ember akár a lelkét is elveszítheti.

„A jelenlegi fegyverkezési verseny a birodalmak közötti harc egy formája, és ez hamarosan adatkolóniák létrehozásához vezethet” – mondta Harari. „Ha minden adatot tudunk az ellenségről, nem kell katonákat küldenünk ellenük” – magyarázta.

Harari, aki a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora, figyelmeztetett, hogy a technológia hamarosan képessé fog tenni vállalatokat és kormányokat, hogy embereket hekkeljenek meg.

„Sokat beszélünk számítógépek, telefonok, e-mailek, bankszámlák feltöréséről, de az igazán nagy dolog az emberi agy meghekkelése” – mondta Harari, és hozzátette, hogy ehhez biológiai és személyes adatokra, valamint számítógépes kapacitásra van szükség.

„Ha elegendő adatod van rólam, és elegendő számítógépes teljesítmény, és biológiai ismeret van birtokodban, akkor meghekkelheted a testem, az agyam, az életem” – mondta. „Elérhetünk egy olyan pontot, ahol jobban ismersz engem, mint én magamat.

„ Képzeljük el, mi történne, ha ez a feltört személy egy ország vezetője, vagy a legfelsőbb bíróság elnöke lenne” – folytatta Harari.

Zhengei nem zárta ki, hogy Harari borús jövővel kapcsolatos előrejelzése bekövetkezhet, mégis azt állította, hogy korlátozott a technológia emberbe való behatoló képessége, és nem gondolja, hogy az ember lelke meghekkelhető.

A kínai üzletember sokkal optimistábban tekint a jövőbe. Szerinte a technológia okosabbá tette az embert, és segíti az emberiség fejlődését.

“A technológia mindkét irányban működhet – mondta Zhengei. – Bár a kormány megfigyelési eszközöket használhat a polgáraival szemben, ugyanakkor az egyének megfigyeléssel szembeni eszközei is fejlődnek” – tette hozzá.



               

Figyelem! Az alábbi, a cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem az eszakhirnok.com nézeteit tükrözik. Mi a hírt/eseményt közöljük, a kommenteket nem tudjuk befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.



Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük