sokan nem hajlandók beoltani magukat, köztük a fiatalok egy része, ultraortodox zsidó közösségek és arabok. Az izraeli Channel 12 tévécsatorna február közepén közzétett felmérése azt mutatta, hogy az izraeliek 25 százaléka nem akarja beoltatni magát. Közülük 41 százalék a mellékhatásoktól tart, 30 százalék nem biztos abban, hogy a vakcina tényleg hatékony, míg 27 százalék mondta azt, hogy majd a jövőben.

A hezitálókat különféle eszközökkel próbálja rávenni az oltás felvételére a kormány és az önkormányzatok. Tel Aviv például egy népszerű bulihelyszínnek számító téren állította fel mobil oltóközpontját, és ingyen ital jár mindenkinek, aki beoltatja magát. Szintén Tel Avivban, egy külvárosi kerületben a városvezetés DJ-ket bízott meg azzal, hogy az oltóponton partihangulatot teremtsenek és így csalogassák oda a 16 éven felülieket. A természetkedvelők sem menekülhetnek el az oltócsapatok elől: Izrael a túraútvonalak mellé is állíttatott néhány furgont, ahol a kirándulók oltakozhatnak.

A nyomásgyakorlásnak ennél néhány fokkal komolyabb eszközét is bevetette az izraeli vezetés, amelynek eddigi döntései is azt mutatják, hogy a társadalom egészsége oltárán hajlandóak feláldozni az állampolgárok adatait. Február végén az izraeli parlament ugyanis elfogadott egy törvényt, amelynek értelmében a kormány megoszthatja a hatóságokkal azoknak az embereknek a nevét, címét és telefonszámát, akiket nem oltottak be a koronavírus ellen. A három hónapig vagy legfeljebb a világjárvány végének kihirdetéséig érvényben lévő törvény felhatalmazza az oktatási és a jóléti minisztérium munkatársait, hogy közvetlenül buzdíthassák vakcinációra a kimaradottakat.

A palesztinokkal mi lesz?

Az oltási kampány sikere még így sem garantált addig, amíg a 16 év alatti gyerekek és a térségben élő palesztinok nincsenek beoltva, sőt a képbe mindig bezavarhatnak a vírusvariánsok. Izrael komoly nemzetközi nyomásra a palesztinoknak is elkezdett oltóanyagokat szállítani, bár ez messze elmarad az izraeli lakosság beoltására szánt vakcinamennyiségtől. Izrael 5 ezer adag vakcinát ajánlott fel a Palesztin Hatóságnak és kétezret szállított le, a hatóságok pedig úgy nyilatkoztak, ha Izrael lakosságát teljesen beoltották, többet is tudnak majd küldeni.

Ezen felül február közepén Izrael ezer adag orosz Szputnyik V vakcina szállítását engedélyezte a Gázai-övezetbe annak a megállapodásnak a részeként, miszerint Oroszország tízezer adag vakcinát küld a palesztinoknak. Összességében véve azonban a Palesztin Hatóság leginkább az Egészségügyi Világszervezet Covax programján keresztül kaphatja meg a lakossága 60 százalékának elegendő vakcinamennyiséget. Erre szükség is lenne, azt ugyanis még izraeli tisztségviselők is elismerték, hogy a Gázai övezet és Ciszjordánia 4,6 millió lakosa körében elért nyájimmunitás hiánya szabotálhatja az izraeli törekvéseket.

Belépés csak oltásigazolással

A térség hagyományos törésvonalai közé mindenesetre február 21. vagyis az úgynevezett zöld igazolvány bevezetése óta már a beoltottak és be nem oltottak közötti jogosultsági különbségek is beférkőztek. Miközben az ország óvatos nyitásba kezdett, és a bevásárlóközpontokat vagy a múzeumokat már mindenki felkeresheti, bizonyos szolgáltatásokhoz, mint az uszodák, szállodák, színházak vagy az edzőtermek látogatása, kizárólag a zöld igazolvánnyal rendelkezők férhetnek hozzá, amely azt mutatja, hogy több mint egy hét telt el a két oltás beadása óta. Az eredeti tervek szerint március 7-én nyithatnának az éttermek és bárok is a zöld igazolványosok számára, ezt azonban a kissé újra megemelkedett fertőzésszámok miatt el is halaszthatják. Az izraeli kormány ettől szintén azt reméli, hogy végül a hezitálók is az oltás mellett döntenek majd.

Egyelőre túl korai lenne megítélni, hogy általában véve a vakcinaútlevelek vagy Izrael zöld igazolványának bevezetése mit jelent a társadalom számára, mindenesetre az etikával foglalkozók szerint csak tovább mélyítik az egyenlőtlenségeket. Habár Izraelben nem kötelező az oltás, aki úgy dönt, hogy nem oltatja be magát, annak sokkal nehezebbé válhat az élete: miközben a zöld igazolványosok bizonyos helyeket felkereshetnek majd, a be nem oltottaknak valószínűleg negatív COVID-tesztet kell produkálniuk – minden egyes alkalommal.

Már Izraelben is tartottak néhány kisebb tüntetést amiatt, hogy a zöld igazolványok új hierarchiát építhetnek fel a társadalomban, és ezek a problémák a tervezett oltásigazolásokkal máshol is előjöhetnek. Például hogyan kompenzálják a hatóságok azokat a fiatalokat, akik csak amiatt nem oltatják be magukat, mert hátrébb vannak a prioritási sorban vagy akik valamilyen egészségügyi okokból nem kaphatják meg az oltást? És akinek felkínáltak egy oltástípust, de másikat választott? Ha pedig ez még Izraelben is felmerül, ahol az oltási programot villámgyorsan futtatják végig a lakosságon, mi lesz a többi országban?

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi.https://qubit.hu/2021/03/03/peldatlan-sikersztori-izraelben-megallitotta-a-brit-virusvarianst-a-villamgyors-vakcinacio Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: