Megszabadult a fideszesektől a Néppárt

 

Szerda délelőtt Orbán Viktor levélben értesítette a néppárt frakcióvezetőjét, hogy a Fidesz EP-képviselői kilépnek az EPP frakciójából.

Így reagált a párt arra, hogy a néppárti frakció 84 százalékos többséggel olyan új szabályzatot fogadott el, amelynek alapján az eddigieknél könnyebben rakhatnák ki a frakcióból a fideszeseket. Az új szabályzatot kifejezetten a Fideszre szabták, világosan látszott, hogy ha a fideszesek nem mennek, akkor felfüggesztik a tagságukat.

Hogy ezentúl függetlenként, vagy másik frakcióban politizálnak-e tovább, az még nem világos. A fideszesekkel közös listán mandátumhoz jutott egyetlen KDNP-s képviselő továbbra is a frakció tagja marad.

A néppárti a legnagyobb frakció az Európai Parlamentben, így a tagjai érdemben tudják befolyásolni a döntéseket, és erős pozíciókat kaphatnak a szakbizottságokban. Ezektől a Fidesz képviselői most elesnek.

A fideszesek közül Gyürk András a magyar EU-csatlakozás kezdetétől, 2004 óta tagja volt a néppárti frakciónak. A kilépők között olyan, korábban komoly karriert befutott politikusok is vannak, mint Trócsányi László volt alkotmánybíró és igazságügyi miniszter, Járóka Lívia, az EP volt alelnöke, Győri Enikő volt külügyi államtitkár, vagy éppen Gál Kinga, a LIBE nevű befolyásos parlamenti bizottság alelnöke.

Mennek, mielőtt küldenék őket

A fideszesek azért lépnek ki a frakcióból, mert nem akarták megvárni, hogy kirakják őket. A néppárt frakciója ugyanis kedd délelőtt új belső szabályzatot fogadott el, ami lehetőséget adott a képviselők kezébe, hogy egy párt összes képviselőjét egyetlen szavazással kirakják a frakciójukból.

Az új szabályokról több hónapos vita folyt, és az eredeti terveken annyit sikerült enyhíteni, hogy nem feles, hanem kétharmados többség kelljen egy párt kizárásához.

Viszont bekerült az új szabályok közé egy speciális eset, amit kifejezetten a fideszesekre szabtak: ez alapján ha egy párt EPP-tagságát a párton belül már felfüggesztették, akkor az adott párt képviselőinek frakció-tagságát már feles többséggel is fel lehet függeszteni. Ez nem kizárás, csak felfüggesztés, de a gyakorlatban hasonló következményekkel jár. Mivel a Fidesz az egyetlen párt, amelynek EPP-s tagsága felfüggesztés alatt van, ezért nyilvánvaló, hogy ezt az új szabályt kifejezetten a Fidesz ellen hozták.

Évekig emésztgették

A néppárton belül már több mint két éve megy a vita, hogy mi legyen a Fidesszel. Az észak-európai, benelux, balti, lengyel és görög tagpártok régóta szabadulnának tőle, míg a francia, német, spanyol, olasz és szlovén tagok óvatosságra intettek, vagy képviselőik egyenesen védelmükbe vették.

Az EPP 2019 végén megválasztott elnöke, a lengyel Donald Tusk rendszerint a Fidesz ellen foglalt állást, de a pártban legbefolyásosabbnak számító német CDU-CSU szövetség sokáig inkább a teljes szakítás ellen érvelt, és legfeljebb retorikai küzdelmet vívott a Fidesszel szemben.

A néppárt és a Fidesz viszonya 2018 nyár végére romlott meg igazán, amikor a néppárti képviselők egy jelentős része megszavazta a Sargentini-jelentést, és ezzel hozzájárult ahhoz, hogy elinduljon egy demokrácia helyzetét számonkérő eljárás Magyarország ellen az Európai Tanácsban (ez az úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárás).

2018 őszén, az EPP Helsinkiben tartott kongresszusán már felmerült a Fidesz kizárása, de akkor elmaradt erről a szavazás, miután a Fidesz is csatlakozott egy kiáltványhoz, amelyben a néppárt elkötelezte magát a liberális demokrácia mellett.

2019 elején újra fellángolt a vita a néppártban, miután a magyar kormány Jean-Claude Junckert gyalázó plakátokkal rakta tele az országot – Juncker szintén néppárti politikus volt. Addigra a néppártban sokan úgy vélték, hogy a Fidesz Brüsszel-ellenes kampányai, és a kormány EU-s egységet feszegető politikája, illetve a magyar jogállamiság megrendülése elegendő ok arra, hogy ne vállaljanak a párttal közösséget. Sok országban a néppárti politikusok azzal szembesültek, hogy a sajtó és politikai ellenfeleik számonkérték rajtuk, hogy miért vannak együtt egy korrupcióról, az EU-s pénzek megdézsmálásáról hírhedté vált párttal. https://444.hu/2021/03/03/megszabadult-a-fideszesektol-a-neppart